Stručnjak: “Projekat Velike Srbije ili srpski svet ide i napreduje”

Vijesti 09. jul 202412:03 > 12:32 0 komentara
N1

Vojno-politički analitičar Dean Džebić za N1 istakao je da situacija nakon što su kadeti Vojske Srbije marširali Prijedorom i Bratuncem nije bezazlena i da je na sceni, kako je objasnio, realizacija projekta Velike Srbije ili kako se sada naziva srpski svet koji je dogovoren na svesrpskom saboru. Džebić navodi da je suština pokazati da institucije Bosne i Hercegovine nefunkcionišu i da BiH kao država nije moguća. Također, Džebić je uputio otvorene kritike na račun bošnjačkih ministara u Vijeću ministara BiH te je podsjetio da su ranije spriječena ovakva dešavanja koja su se desila u Prijedoru i Bratuncu. Kritike Džebića nisu zaobišle i rukovodstvo Obavještano-sigurnosne agencije BiH koja je u prošlom mandatu onemogućavala ulazak u državu sigurnosno-opasnim licima, što danas nije slučaj.

Posjeta Ane Brnabić

Prvo je Džebić govorio o posjeti Ane Brnabić, predsjedavajuće Skupštine Srbije što je okarakterizirao kao čistu provokaciju.

“Radi se o mjerenju sigurnosnog i političkog pulsa političara u BiH, države BiH kao takve obzirom da imate različite amplitude provokacija, od provokacije u Bratuncu i Prijedoru pa će Ana Brnabić ponoviti sve ono što znamo i nećemo čuti naklon za žrtve Srebrenici. Čut ćemo ponovo relativiziranje zločina, reviziju historije i ponavlja se sve ono što ide jedno s drugim”, istakao je on.

Podsjetio je Džebić na presude međunarodnih i domaćih sudova u kojima je dokazano da je Vojska Srbije, njihove službe i kao i njihove paravojne formacije učestovale u ratu u BiH. Sve je to Džebić ilustrovao kazavši da se defileom Vojske Srbije u Bratuncu i Prijedoru zločinac vratio na mjesto zločina.

“Ovo je potpuno naslađivanje sa žrtvama bez imalo ikakvih skrupula”, kazao je Džebić.

“Velika Srbija ili srpski svet nije bitno kako se zove već da napreduje”

U cijeloj situaciji Džebić ukazuje da je na sceni realizacija dogovorenih detalja sa svesrpskog sabora koji su javnosti nepoznati, ali se naziru.

“Velika Srbija je samo dobila drugi pojavni oblik i više se ne zove tako već je dobila eufemizam srpskog sveta kao nešto što je primamljivo i nije ga potrebno nazvati takvu vrstu projekta kad on svakodnevno ide i napreduje pa u tom nekom propagadnom medijskom projektu koji Srbija vodi protiv BiH i niže uspjehe”, naveo je Džebić.

Kritike na račun bošnjačkih ministara

Ne stoje obrazloženja, ističe Džebić, bošnjačkih ministara u Vijeću ministara BiH koji su pokušali prebaciti odgovornost na druge.

“Mi smo imali komplilaciju loših poteza. Vijeće ministara se našlo u neobranom grožđu. Ministri iz bošnjačkog Pnaroda u Vijeću ministara su pokušali da vruć krompir koji im je ubačen ugase i da sa sebe saperu odgovornost”, naveo je Džebić.

Dok Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH prebacuje odgovornost na Graničnu policiju, Džebić kaže da je GPBiH samo policijska agencija koja je u ingerenciji Vijeća ministara BiH.

“Postoji Ministarstvo sigurnosti kao resorni nivo. U onoj noti koja se provlačila kroz medije navodi se da dolaze citiram studenti i kadeti. Vjerovatno je neko u Graničnoj policiji procijenio da dolazi par autobusa studenata sa ruksacima i sendvičima i flašicom vode”, objasnio je.

Kritike je Džebić uputio i Zukanu Helezu, kazavši da ne stoji njegovi navodi iz medija da nema nikakve prijetnje jer su u pitanju kadeti Vojske Srbije.

“Postoji status vojnih lica, civilnih lica. i kadeta. Kadet je lice u procesu izborazbe na nekoj od vojno-edukacijskih ustanova, bilo to srednja škola ili akademija”, naveo je Džebić

Na pitanje da li je Srbija prekršila određene formalno-pravne procedure, Džebić  je kazao;

“Da su BiH institucije reagovali onda bi prekršili. Ovako kada je opravdanje postavljeno da dolaze studenti i kadeti i da neko u Graničnoj policiji BiH nije razlikovao studente civilnih fakulteta i kadeta koji su vojni studenti to neka on odgovara.”

“Institucije se sistemski urušavaju”

Za Džebića nema sumnje, na sceni je sistemsko urušavanje bh. institucija.

“Institucije se sistemski urušavaju i priprema se teren za ovakve incidente koji nisu oružani, ali jesu oni u kojima država gubi svoj dignitet i suverenitet. Ukoliko vi niste u stanju da kontrolišete ko vam ulazi i paradira u vojnim uniformama postavlja se pitanje da li ste vi centralna vlast iz Sarajeva, da l iste vi entitet, šta ste vi ustvari”, pita se Džebić.

Ponovo se vratio Džebić na svesrpski sabor povezavši taj događaj sa trenutnim dešavanjima.

“Centralni cilj svesrpskog sabora je pokazati BiH nefunkcionalnom državom u kojoj je valjda disolucija između entiteta jedina realna opcija”, naveo je Džebić .

Prisjetio se Džebić prošlog ministra odbrane Sifeta Podžića koji je na diplomatski način onemogućio održavanje vojne vježbe Srbije i BiH, kazavši da je to bila mogućnost da se spriječe dešavanja u Prijedoru i Bratuncu i da je to pokazatelj bio kako se može. Također, Džebić  je podsjetio da je prošlo rukovodstvo OSA BiH također uspjevalo onemogućiti realizaciju srbijanske vanjske politke čiji je eksponent  i Nenad Nešić, kojeg Džebić  navodi kao ministra nesigurnosti BiH.

“Imali smo mehanizam u kojem smo mogli potencijalno opasnim i sigurnosno-interesantnim licima zabraniti ulazak u BiH. Danas mi to nismo u stanju u sistemu postojeće vlasti, odnosa snaga i na nivou političke volje”, naveo je Džebić.

Upravo su tri državne institucije na udaru, kako objašnjava Džebić, politike svesrpskog sveta a potpomognute ljudima koji rade u tim institucijama a zapravo provode navedene ideje i ciljeve.

“Tri kosti u grlu velikosrpske politike: Oružane snage BiH, OSA-u i Granična policija”, kazao je.

Ukazao je Džebić  da se mora djelovati preventivno a ne kada se situacije poput dešavanja u Prijedoru i Bratuncu dese.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!