Stručnjak za energetiku: “Poskupljenje struje za poslovne subjekte u FBiH će biti, Vlada odlučuje koliko će ono iznositi”

Vijesti 30. nov 202321:40 0 komentara
N1

Amer Jerlagić, stručnjak za energetiku i bivši direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine za N1 je pojasnio šta znači Odluka Vlade ovog bh. entiteta kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu.

Poskupljenje u najavi? Vlada FBiH proglasila stanje ugrožene sigurnosti snabdjevanja električnom energijom

Cijena električne energije sada je jeftinija nego u istom periodu prošle godine.

“Na ovo na šta se poziva Vlada FBiH gdje kažu da je na tržištu porasla cijena električne energije u odnosu na prošlu godinu ona je četiri puta jeftinija. Prošle godine je električna energija išla čak do 500 eura po megavat satu u toku trećeg kvartala. Sada je negdje 110-115 eura tako da, kao što rekoh, cijena električne energije nije enormno porasla i ne bih rekao da nema električne energije na tržištu”, kazao je Jerlagić.

Odluka Vlade FBiH je dobra, ističe Jerlagić, jer su veće cijene za poslovne subjekte svakako bile u najavi ali taj iznos poskupljenja je bio astronomski, što će sada regulisati Vlada, koja odrediti koliko će poskupljenje iznositi.

“Poskupljenje je u najavi, ali ovom odlukom Vlada FBiH je dala mogućnost da stavi znak stop Elektroprivredama u ovom entitetu da ne mogu otići sa cijenama klasičnim tržišnim cijenama”, objasio je on.

Imamo li struje?

Glavno pitanje je imamo li mi dovoljno struje? Odluka Vlade FBiH, navodi Jerlagić, upućuje da termoelektrane neće moći proizvesti dovoljno električne enegije zbog manjka zaliha uglja na depoima.

“Ovo je floskula jer se ne kaže nedovoljno električne energije na tržištu ne misli se ovdje na domaću energiju. Te energije nedostaje ali to nije klasična tržišna energija. Kad se kaže nedovoljno tržište električne energije, tržište je market. Energije ima dovoljno i ona ima cijenu na berz. Energije ima, ona ima cijenu”, kazao je Jerlagić.

Blok tarifa odnosno da onaj ko troši više plaća više i obrnuto nije moguće jer mi nemamo informacija ko i kako živi.

“Potreban nam je sociijalni karton kojeg mi nemamo”, a kao ilustraciju pokazuje i pomoć EU za energetski siromašna domaćinstva u FBiH koja je naišla na puno problema upravo zbog nepostojanja ovog socijalnog kartona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!