Sudbina bh. državljana u Gazi još uvijek neizvijesna: Djeca evakuisana, roditelji na crvenoj listi 

Vijesti 05. dec 202315:59 0 komentara
F.Z./N1

Bh. državljani i njihovi srodnici, njih ukupno 14 još uvijek čeka dozvole od Izraela kako bi napustili područje Gaze. Situacija je još uvijek neizvjesna.

Prema riječima Sabita Subašića, ambasadora BiH u Egiptu, između 14 i 16 osoba je na tzv. crvenoj listi. Njihov zahtjev za evakuaciju je odbijen.

Nova evakuacija iz Gaze

Ipak, Subašić za N1 ističe da bi večeras trebalo da krene prema Gazi.

“Imamo jednu osobu, koju ćemo nadam se sutra uspjeti evakuirati. Noćas ćemo krenuti prema Gazi da bismo evakuirali tu osobu”, kaže Subašić.

Djeca evakuisana, roditelji na crvenoj listi

Dodaje i da je prije dva dana evakuisano dvoje djece, te da se oni trenutno nalaze u Kairu. Obezbijeđen im je smještaj, ali kako navodi Subašić, cilj je maloljetnike evakuirati u Bosnu i Hercegovinu. Njihovi roditelji još uvijek nisu evakuisani.

“Djeca su ovdje bez roditelja, roditelji su ostali u Gazi. Roditelji neće moći biti evakuisani sad zasad, jer se nalaze na tzv. crvenoj listi. Imamo jednu porodicu koja se već duži period nalazi ovdje u Kairu, roditelji i dvoje male djece. Oni su sticajem okolnosti ostali ovdje, nisu bili evakuirani u onoj velikoj grupi koju smo evakuirali, želimo isto tako da se ova porodica što prije evakuira. To je na neki način nadležnost Vijeća ministara, mi se nadamo da će Vijeće ministara donijeti što prije odluku kako bi se riješio ovaj problem”, navodi bh. ambasador.

Bh. državljanin evakuisan, a potom vraćen u Palestinu

Dvije osobe, prema informacijama kojima raspolaže Subašić, trebalo bi da steknu uslove za evakuaciju. Na pitanje kakva je situacija sa Harisom Shehadom, bh. državljaninom iz Tuzle, ambasador odgovara:

“Njega smo prije nekoliko dana uspjeli evakuirati sa područja Palestine, i on je prešao na stranu Egipta. Međutim iz sigurnosnih razloga kako su nas obavijestili, egipatska strana ga je vratila nazad. Mi sad tražimo rješenje da se Haris vrati i da ga pokušamo evakuirati prema BiH. O kojim sigurnosnim razlozima je riječ, egipatska strana nema obavezu da nas izvještava”. 

Subašić dodaje i da se i dalje intenzivno rade na tome da pomognu u evakuaciju ove osobe.

“Područje bombardovano, kuće srušene”

Semir Halilović, ambasador BiH u Kataru, koji je gotovo u svakodnevnom kontaktu sa bh. državljanima u Gazi, kaže da je situacija veoma teška.

“Oni se nalaze u južnoj Gazi, kako su mi rekli neposredno blizu prelaza Rafah. Iz onih fotografija koje su meni poslali i nekih informacija koje su dali putem telefona, područje neposredno oko njih je bombardovano, kuće su srušene i oni se bukvalno nalaze u životnoj opasnosti. Činimo sve što je u našoj moći da ih što prije izvučemo. Zamolili smo Vladu Katara da pomognu, da ljude evakuiramo iz Gaze što prije i da ih vratimo kući“, navodi Halilović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!