Sudinica u slučaju Sarajlić: Snimak ne može biti dokaz jer je montiran

F.Z./N1

Sudinica Amela Skrobo-Kadrić je poručila da nije dokazano da je nad Velidom Tvrtkovićem izvršeno krivično djelo, te da ne postoje dokazi da su optuženi u ovom slučaju bili u bilo kakvom dogovoru.

Sudinica Skrobo-Kadrić je podsjetila da je svjedok Tvrtković pred sudom kazao da je snimak pribavio tako što je ostavio uključeno snimanje na telefonu, kojeg je držao u unutrašnjem džepu jakne koja je bila zakopčana.

“Sud nalazi da ovakav snimak je u suprotnosti sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima”, rekla je sudija tokom izricanja presude.

Ona je dodala da je snimak pribavljen na način da je svjedok snimao u tuđem zatvorenom prostoru, tj. automobilu, što je drastično kršenje ljudskih prava optuženih.

F.Z./N1

Takođe sudija Skrobo-Kadrić je kazala da snimak ne može biti dokaz jer je montiran i prečišćen. Poručila je da računar na koji je Tvrtković sa mobitela prebacio snimak nikada nije vještačen, dok je telefon nakon mjesec dana od snimanja predat u ruke nadležnih organa.

“Na samom snimku se ne čuje skoro ništa, a moguće su interpretacije slušaoca”, rekla je sudija.

Ona je kazala da je sud ovaj proces dopustio uprkos brojnim prigovorima odbrane, a da je cilj bio svestrano pretresanje slučaja.

Asim Sarajlić: Ja sam bio meta

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad