Sve više saobraćajnih nesreća, pješaci prelaze na crveno: “Dosta sam zločesta”

Vijesti 03. sep 202317:34 0 komentara
N1

Svake godine na cestama širom svijeta više od milion ljudi izgubi život u saobraćajnim nesrećama. Dakle, svake 24 sekunde jedna osoba pogine tako. Kobni ishodi u BiH sve su češći - mnogo nesreća sa smrtnim posljedicama usljed neprilagođene vožnje i vožnje u alkoholiziranom stanju.

Stalne saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodima ove godine u Bosni i Hercegovini. Saobraćajna nesreća u kojoj su stradale mlade doktorice pokrenula lavinu pitanja – vozač u alkoholiziranom stanju, bez vozačke dozvole oduzeo dva mlada života. Nakon ove tragedije nesreće se nižu, građani traže mjere.

Sinoć je na Ilidži automobil udario motociklistu. Pješaci su vrlo česte žrtve. Prema podacima BIHAMK-a u samo 18 mjeseci stradala su 1022 pješaka, od toga su 33 osobe poginule. Tako je bilo u periodu 2021. – 2022. godina. U ovoj godini negativan trend nastavljen.

“Kada nekog učesnika u saobraćaju da kažem snimite, uočite u prekršaju morate ga natjerati da to ne ponavlja. Kako? Višestrukom edukacijom do besvijesti, da tako kažem… to se u svijetu primjenjuje kroz razne časove, edukacije, a uz ide i spriječenosti da upravlja vozilom. Na kraju krajeva kod ponavljača isključivanjem iz saobraćaj i vozača i vozila, pa i oduzimanjem vozila”, objasnio je Zlatko Kovačević, sudski vještak.

Kovačević naglašava važnost edukacije svih učesnika u saobraćaju, ali također ističe da se trenutno i edukacija zna svesti na nestručna predavanja.

“Kada smatrate kao uspjeh ako policajca, sa potpunim uvažavanjem sa srednjom školom, pošaljete u školu, vrtić da izvrši edukaciju, a i sam nije educiran. To što je policajac ne znači da je educiran za saobraćaj jer i oni prave prekršaje kao i svi ostali”, dodao je on.

A prekršaje prave i pješaci. Prelazak kada je na semaforu crveno. Hodanje po cesti, prelazak raskrsnice na svoj način. Hodanje mimo pješačkog prelaza.

“Dosta sam zločesta pa sam prešla na crveno…
(N1: Da li to često radite?)

Ne… vidjela sam da nema saobraćaja pa eto. Ne treba to da radimo i ne radim često.
(N1: Zašto se naši građani tako ponašaju?)
Pa… saobraćajna nekultura je dosta zastupljena”.

U toj saobraćajnoj nekulturi, žrtve neodgovornih vozača su uzorni pješaci, a vozači koji poštuju pravila imaju problem sa nesavjesnim pješacima. Zbog toga, kažu saobraćajni stručnjaci, i dalje će vladati saobraćajna nesigurnost.

Više u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!