Tabaković: Iz CIK-a zovu i prijete

Vijesti 18. feb 202116:27 > 16:29 3 komentara
N1

Lideri nekoliko političkih stranaka sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine u poslijepodnevnim satima su stigli u Srebrenicu na sastanak sa predstavnicima Inicijative "Moja adresa Srebrenica", a kako je nakon sastanka rekao Alija Tabaković, kandidat za načelnika Srebrenice, Inicijativa je dobila podršku u bojkotu izbora. Govorio je i prijetnjama iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Tabaković je istakao da je Inicijativa danas predala i apelaciju Ustavnom sudu ”po pitanju privremene mjere”.

”Dobili smo maksimalnu podršku svih učesnika ovog skupa. Da vas obavijestim da smo danas predali aplikaciju Ustavnom sudu i da Ustavni sud hitno reaguje po pitanju naše privremene mjere. Dobili smo podršku u demokratskoj borbi za naš narod u Srebrenici. Izbori su za nas nepravdeni, zbog glasača iz dijapore, i nemoguće je održati izbore. Mi smo na bazi onih prošlih izbora, ova Inicijativa, dobili podršku 90 posto biračkog tijela. Borićemo se za svakog našeg pojedinca, diskriminacija u Srebrenici prisutna dugo vremena”, ispričao je Tabaković

Potom je dodao da će se boriti svim demokratskim sredstvima za svoja prava.

”Borićemo se svim demokratskim sredstvima, i posebno ćemo se boriti za prava naših povratnika. Ovo je teška i bolna odluka, ali isto tako smo svjesni da na ovakav način više ne možemo izdržati. Mi smo obavijestili Općinsku izbornu komisiju. Nažalost dobili smo informaciju da ljudi iz CIK-a zovu i prijete članove našeg općinskog odbora”, rekao je on.

Na sastanak u Srebrenicu su, podsjećamo, došli predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, predsjednika SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik Naroda i pravde Elemedin Konaković, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić i predsjednik PDA Mirsad Kukić kao i potpredsjednik Stranke demokratske akcije Edin Ramić. Iz Naše stranke stigli su generalni sekretar Nihad Uk i politički direktor SBB-a Anis Krivić.

Nezadovoljni odlukom CIK-a što se izbori ne ponavljaju u cijelosti, iz Inicijative “Moja adresa Srebrenica“ i kandidati sa probosanskih listi su u ponedjeljak donijeli odluku o bojkotu ponovljenih izbora.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare