Tabaković: Rezolucija o Srebrenici jedinstvena prilika za bosanske Srbe i Srbe inače

Vijesti 17. maj 202418:30 0 komentara

Alija Tabaković, predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, kazao je za N1 da "nisu mogli spriječiti" entitetski izborni zakon, ali su mogli "usporiti njegovo stupanje na snagu".

Tabaković je kazao da na kraju ostaju Ustavni sud Bosne i Hercegovine i visoki predstavnik koji mogu ukinuti ovaj zakon.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Danu uživo govorio je i o lokalnim izborima navodeći da će za desetak dana biti poznata konačna odluka o kandidatu za načelnika Srebrenice i da se “ne smije dijeliti” bošnjačko biračke tijelo jer, kako je poentirao, i “onako imamo problem sa najezdom glasača iz Srbije”.

Nije prošao veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske na Izborni i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi. Sve će pred zajedničku komisiju Vijeća naroda i Narodne skupštine, a onda, vjerovatno, i pred Ustavni sud RS. Kako komentarišete ovakvu odluku?

Bilo je za očekivati imajući u vidu dosadašnju praksu, vladajući režim kako kontroliše NSRS tako kontroliše Vijeće naroda. Tu samo nemaju u kontrolu nad Klubom Bošnjaka. Svakako kontrolišu i Ustavni sud ovog entiteta. Nismo mogli spriječiti ovaj zakon, samo smo mogli usporiti njegovo stupanje na snagu. Mi nakon odluke Ustavnog suda RS, nakon stupanja na snagu ovog zakona, određeni apelanti mogu se obratiti Ustavnom sudu BiH koji može ovaj zakon potvrditi ili osporiti. U konačnici visoki predstavnik može ukinuti ovaj zakon.

Čini se da vlast nema namjeru odustati od entitetskog izbornog zakona. Jučer su izjavili da u ponedjeljak planiraju održati sastanak sa liderima svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj?

Na terenu je drugačija slika, pripremaju se za izbore. Oni pokušavaju da traže alibi kroz opoziciju da izađu na izbore po Izbornom zakonu BiH. Ispostavit će se na kraju da je ovaj izborni zakon bio samo bacanje prašine u oči.

Manje se govori o Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi, šta je po vama tu problem?

Dodik i njegov režim je išao sa ovim zakonom da plaši građane da će se ovaj dio BiH odvojiti od države. Zbog toga smatramo da je opasan ovaj zakon i da je opasna namjera koja se krija iza njega.

Iduće sedmice mnogi očekuju dodatno zaoštravanje retorike. U četvrtak će se glasati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici pred Ujedinjenim nacijama. Kakva je atmosfera u Srebrenici?

Ovdje se život odvija normalno, ništa nije specijalno. Bilo je dana kad je Dodik najavljivao svoje akcije po Srebrenici, to je unijelo određnu dozu straha i panike kod stanovništva. Ne mislim da će rezolucija nešto spektakularno donijeti među građanima. Ovo je jedinstvena prilika da bosanski Srbi i Srbi inače prihvate presude kakve jesu, da jedni drugim pružimo barem minimum dostojanstva. Oni koji mogu oprostiti i halaliti da halale i da idemo dalje.

Funkcioneri Republike Srpske za dan izglasavanja rezolucije ranije su najavljivali sjednicu Vlade Republike Srpske u Srebrenici, mislite li da će do toga zaista doći ili su u međuvremenu odustali?

Nemamo nekih novi saznanja. Oni trebaju doći u Srebrenicu i mimo ove rezolucije, to je njihova ustavna i zakonska obaveza. Neće pomoći ništa što će doći taj dan i ispaliti ratnohuškače poruke. Moraju se distancirati od anticivilizacijskih poruka.

Bliže se lokalni izbori. Hamdija Fejzić već je objavio svoju kandidaturu, može li očekivati vašu podršku? I postoji li šansa da bošnjačke stranke imaju zajedničkog kandidata?

Mi vodimo intenzivne razgovore i pregovore sa političkim subjektima. U narednih desetak dana će biti donesena odluka. Ne treba nam nešto što će biti kamen spoticanja, da bude podijeljeno biračke tijelo. I onako imamo problem sa najezdom glasača iz Srbije i ne bi bilo dobro da imamo više kandidata. Moramo se dogovoriti o jednom imenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!