Tahirović iz Haga: Uložit ćemo žalbu ako ne bude osuđujuća presuda

Vijesti 30. jun 202114:18 0 komentara
Murat Tahirović (N1)

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, otputovao je u Hag gdje će uživo u 15:00 sati pratiti izricanje presude čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju u ponovljenom suđenju za koje tužilaštvo dokazuje krivicu za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premještanje Hrvata i Muslimana. Krivična djela okvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tahirović je za N1 kazao da su se jučer predstavnici udruženja sastali sa nekim od bivših tužilaca koji napuštaju Nizozemsku i odlaze svojim kućama jer se sve privodi kraju.

“Oni su zaslužili našu pažnju i imamo barem toliku obavezu prema njima s obzirom na to da su uradili jedan veliki posao poput Marka Harmona koji je danas otputovao za Ameriku i niza drugih koji su doslovno svoj život uložili kako bi dokazali sve ono što se dogodilo u Srebrenici i ostalim prostorima BiH”, naveo je Tahirović.

Proces traje 18 godina

Predmet i sam proces u predmetu Stanišić i Simatović traje već 18 godina i prvostepena presuda e iščekuje, a Tahirović, koji će joj prisustvovati, kaže da je važna ne samo za žrtve već i za državu BiH.

“Važna je kako bi se konačno dokazalo ne kroz neke druge već konkretno osuđujuću presudu za pojedince koji u bili u vrhu vlasti Republike Srbije i kao takvi učestvovali u jednom udruženom zločinačkom poduhvatu. Naravno očekujemo da će danas biti presuđeni za ona djela za koja ih tužilaštvo tereti. U kontaktu smo u kontinuitetu sa haškim tribunalom i tužilaštvom, znamo koliko su napora uložili i uspjeli dokazati činjenice o učešću i Simatovića i Stanišića u onim djelima za koje se terete i u Hrvatskoj i BiH. I nadamo se da će ovo vijeće u prvostepenom postupku donijeti osuđujuću presudu, a ukoliko to ne bude, razgovarali smo sa tužiocima i oonovo ćemo zahtijevati da se krene u žalbeni postupak i uložit ćemo žalbu”, kazao je Tahirović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!