TAZ: Ovako se već 20 godina ugrožavaju kritički duhovi u Republici Srpskoj

Vijesti 22. mar 202313:53 0 komentara
N1

Nedavni napadi na članove "Bh. povorke ponosa", ali i napadi na novinare su dio metode kojom se “već 20 godina ugrožavaju kritički duhovi u Republici Srpskoj” a sada su dio pokušaja predsjednika RS Milorada Dodika da “postavi temelje društva koje nije kritično prema njemu”, piše njemački Die Tageszeitung (TAZ).

Novinar Erich Rathfelder na početku teksta opisuje napad na aktiviste koji se dogodio u Banjaluci u subotu navečer, navodeći da policajci koji su bili u blizini nisu intervenisali, te da su izjave aktivista uzete tek kada su stigli u policijsku stanicu. Policija je potom navela da traga za napadačima, koji i dalje nisu pronađeni.

“Za ono što se desilo u Banjaluci su čuli svi: Od Brisela, Beča, Strazbura…”

Ovo je, navodi on za TAZ, bilo i očekivano s obzirom da su “političke vlasti već unaprijed oklevetale demonstracije LGBTQ+ zajednice i tako ohrabrile desničarske napadače”.

Zatim citira saopćenje Helsinškog parlamenta građana Banja Luka, koji je oštro kritikovao gradonačelnika Draška Stanivukovića. Navedeno je kako je Stnaivuković prije planiranih demonstracija da će “Banjaluka ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrijednosti”.

Rathfelder navodi da je incidient “najavljen odozgo”, s obzirom da je, prema saopćenju Incijative za Kuću ljudskih prava, stvorena “atmosfera linča” protiv LGBTQ+ aktivista i novinara.

Dodaje da je predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, prethodno izjavio da se nada da će vlasti spriječiti ovakva okupljanja.

Prema pisanju ovog novinara, Dodik sada želi da “postavi temelje društva koje ne bi bilo kritično prema njemu”.

U članku se ističe da u ovakvoj atmosferi novinari koji kritikuju vlast sve češće postaju meta “gnjeva naroda”, te se kao primjer navodi oštećenje automobile novinara Nikole Morače i Aleksandra Trifunovića.

Mogli bi ste pomisliti da to nije ništa strašno, samo šteta na imovini. Ali iz prošlosti znamo da ovako nešto može biti znak opasnih napada. Ovakvim metodama se već 20 godina ugrožavaju kritični duhovi u Republici Srpskoj i primoravaju se da napuste zemlju”, navodi Rathfelder.

Analitičarka i novinarka Tanja Topić je istakla da Dodik priprema zakone koji zabranjuju građanima da održavaju kontakte sa stranim ambasadama poput američke ili britanske, jer su one više puta kritikovali njegovo kršenje zakona.

Rathfelder navodi da Dodik želi da RS usvoji zakon “ruskog tipa” o djelovanju nevladinih organizacija i da bi po tom zakonu “kleveta” bila kažnjena visokim novčanim kaznama u svotama kakve ne bi mogli prikupiti ni novinari pojedinačno ni internet portali u zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!