Thijs Reuten za N1: Pod lupom režima Lukašenka je 1.400 novinara

Vijesti 15. mar 202319:01 0 komentara
N1

Usvojen je prijedlog europarlamentaraca da EU Bjelorusiji uvede iste sankcije koje je uvela Rusiji, zbog, kako se navodi u Rezoluciji, sistemske represije Lukašenkovog režima protiv vlastitog naroda. Zastupnici su izrazili zabrinutost zbog “teških kršenja ljudskih prava” i “politički motivisanih” suđenja političkih protivnika iza zatvorenih vrata. Sanckije se traže i zbog Lukašenkove podrške Putinu u ratu u Ukrajini. Za N1 je ovu rezoluciju pojasnio europarlamentarac iz Nizozemske, Thijs Reuten.

“Znamo da se godinama jedan sistematski i sistemski pritisak vrši na svako kritičko mišljenje. Na svaku hrabru osobu u Bjelorusiji.
Naša saznanja su da je sada oko 1.400 novinara pod pritiskom režima i svakojakim optužbama za izdaju, njihovim porodicama se prijeti svakodnevno.

Mnogo je pokazatelja koji nam govore da Lukašensko dozvoljava ruskim trupama da stupe na bjelorusku teritoriju. Ova rezolucija traži i da se odmah na slobodu puste svi politički zatvorenici. Jedan od njih je i nobelovac Ales Bialiatski”,  rekao je Reuten za N1.

Malo ljudi poznaje Vladimira Putina kao Aleksandar Lukašenko.

Autoritarni lider Bjelorusije čvrst je saveznik Kremlja i pristalica onoga što Putin naziva “specijalnom vojnom operacijom” – što većina zapadnog svijeta naziva ruskim ratom u Ukrajini.

Od pune ruske invazije na Ukrajinu koja je počela prije više od godinu dana, Putin nije sjeo sa zapadnim novinarima. I Lukašenko rijetko odgovara na pitanja, kako ih sam naziva, novinarima – zapadnim neprijateljima.

Vojna saradnja između Rusije i Belorusije je u porastu, sa zajedničkim vežbama i formiranjem zajedničke vojne grupe. Lukašenko je priznao da bi stao rame uz rame s Putinom ukoliko dođe do eskalacije ili nukelarnog rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!