Transrodne osobe u BiH: Diskriminacija, nerazumijevanje i osude okoline

Vijesti 04. nov 202219:04 0 komentara

Diskriminacija, nerazumijevanje, osuda okoline. Transrodne osobe su samo jedna od grupa koja živi sa ovim problemima. Da bi skrenuli pažnju javnosti i društva, iznijeli su svoje stavove uz podršku Sarajevskog otvorenog centra i stranih nevladinih organizacija.

Područja u kojima nailaze na prepreke, tiču se osnovnih ljudskih prava, a transrodne osobe još se bore za svoj glas.

“Imamo problema s tim da ne možemo promijeniti spol u našim dokumentima, to naravno vodi do drugih problema u zapošljenju, administrativnih problema i ostalih komplikacija. Zato je vrlo bitno da se o ovoj temi priča i da smo vidljivi na ovaj način”, kaže Ali Huremović, transrodni muškarac.

Pored toga, pravo na ljekarske usluge im je uskraćeno, prvenstveno zbog nedostatka stručnog medicinskog osoblja, ali i novčane podrške.

“BiH nema dovoljna educiranih i sprecijaliziranih stručnjaka u oblastima kao što su psihologija, psihijatrija, endokrinologija, ginekologija, urologija i rekonstruktivna hirurgija, koji bi pružali inkluzivne i senzibilizirane usluge podrške transrodnim osobama”, kaže Delila Hasanbegović Vukas, programska koordinatorica u SOC-u.

“Problemi se odnose i na terapiju koju transrodne osobe primaju, koje se ne nalaze na esencijalnoj listi lijekova, tako da cjelokupni proces transrodne osobe moraju pokrivati nekako iz svog džepa”, ističe Liam Isić, pravnik.

Iako je fokus stavljen prvenstveno na probleme iz zdravstvenog i pravnog segmenta, naglašava se i pitanje diskriminacije i predrasuda sa kojima se transrodne osobe svakodnevno suočavaju u društvenom okruženju. Istakli su da je ovo samo početak njihove borbe za osnovna prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!