Treća LGBTIQ povorka ponosa: Porodično okupljanje gdje možete biti ono što jeste

Vijesti 09. maj 202216:57 0 komentara
N1

Organizacija treće LGBTIQ povorke ponosa koja će biti održana u Sarajevu krajem juna 2022. godine istakla je da je glavna tema ovogodišnje povorke porodica.

Kako navode organiztori kroz razgovor i propitivanje ove teme planirano je pružiti širu dimenziju onoga što porodica danas jeste.

“Kada govorimo o pravima LGBTIQ+ osoba, ne možemo a da ne govorimo o porodici. Sve što se događa jednoj LGBTIQ+ osobi (dobro ili loše) utječe na porodicu, pa i društvo u cjelini”, naveli su organizatori.

Ovogodišnji slogan Bh. povorke ponosa je Porodično okupljanje. Organizatori navode da ovim sloganom žele poručiti da je povorka ponosa kao protestni marš mjesto gdje svako od nas može biti ono što jeste, u nadi građenja prostora i mjesta van povorke koja će biti sigurna i podržana za dijeljenje svačije autentičnosti.

Također, povorkom ponosa želi se graditi društvo u kojem će svaka osoba pripadati porodičnim okupljanjima i biti integrisani dio njih, bilo da govorimo o primarnoj porodici ili porodici koju svaka zrela osoba sebi gradi, pojasnili su organizatori.

“Porodica je sve ono što jedna osoba za sebe odluči da joj čini porodicu. Današnje porodice su porodice sa djecom ili bez (u bračnim i vanbračnim zajednicama), jednoroditeljske porodice, posvojiteljske, porodice u kojima su staratelji_ke bake, tetke, amidže ili strine. Porodice su i porodice sa istospolnim partnerima_cama. One postoje i jesu realnost bh. društva”, pojasnili su iz organizacijskog odbora.

U Bosni i Hercegovini postoje roditelji koji bezuslovno vole svoju LGBTIQ+ djecu, te priznaju njihovu autonomiju, ohrabruju njihovo istraživanje autentičnosti, te ih tako oslobađaju i puštaju u život, pritom ne zatvarajući im vrata i ne uskraćujući im mogućnost vraćanja te su ti roditelji dio promotivne kampanje povodom ovogodišnje povorke ponosa.

U nastojanju da LGBTIQ+ osobe grade porodične odnose pune ljubavi, topline i solidarnosti sa roditeljima, braćom i sestrama, partnerima_cama, prijateljima_cama, kao i društvom u cjelini, organizatori su pozivali sve da s njima kroz ovogodišnju kampanju i povorku dijele svoje priče i iskustva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!