Tri godine Vlade FBiH u tehničkom mandatu

Vijesti 14. okt 202119:08 2 komentara
N1

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine suočena je s nizom problema, a otežavajući faktor je tzv. tehnički mandat. Nedemokratski čin kojem su građani podređeni već tri godine.

Na fotografiji iznad su ministri Vlade Federacije, 16 resora, 13 ministara, neki od njih i sa duplim funkcijama u zakonodavnoj vlasti Tri ministarstva su bez čelnih ljudi, obrazovanja i nauke, boračkih pitanja i zdravstva, omnibus ministar premijer Fadil Novalić. Uz odlaske, stranačka previranja, politička zatezanja i nadmudrivanja na realiciji SDA-HDZ kao glavnih partnera, i optužnica u slučaju Respiratori za premijera i ministricu finansija.

“Mi vrlo savjesno obavljamo svoj posao, upravljati proračunom od pet milijardi i da vam kaže bez ikakvog argumenta da nesavjesno obavljate svoj posao je uvreda za struku posebno uvreda za ministra finansija”, kazala je Jelka Milićević, ministrica finansija, krajem prošle godine.

“Moju tišinu su mnogi iskoristili kako bi mi na leđa natovarili razne afere, razne diskreditacije mojih saradnika i mene”, kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH sredinom septembra.

A saradnici, uposlenici ministarstava njihovo znanje iskustvo razlog su dobrog funkcionisanja tri ministarstva koja nemaju čelnike, ali i ostalih uvjeravaju u odgovorima za N1.

“U ministarstvima gdje je trenutno upražnjeno mjesto ministra, rukovodeći državni službenici, kao i ostali uposlenici obavljaju svoje poslova u skladu sa Ustavom i Zakonom, a Vlada određuje ovlaštenog potpisnika akata, dok je premijer ovlašten za predlaganje zakonskih i podzakonskih akata u skladu sa Ustavom i zakonom”, kazali su iz Vlade FBiH.

Nedemokratski čin

Da problema nema, tvrde i neki od ministara, dok pojedini dodaju da je neimenovanje vlade nedemokratski čin

“Banalno, kolokvijalno, jedna nenormalna situacija u kojoj smo se našli i mi kao vlada i parlamentarna većina koja nepostoji, odnosno mislim da građani Federacije na neki način ipak trpe što nismo na demokratski način izabrali vladu Federacije”, kazao je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

“Moje Ministarstvo funkcioniše sasvim solidno u odnosu na kapacitete koje mi imamo u odnosu na uspostavljene strukture, mislim da se ne osjeća potreba , tolika, za stalnim prisustvom ministra, iako smo mi Ministarstvo koje više vremena provodi na terenu”, kazao je Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBIH.

“Ja kao član Vlade mogu biti zadovoljan radom tako i drugi. Ne znam da li je najbolja,ali efikasna sigurno jeste”, istakao je Nermin Džindić, ministar energije i rudarstva FBIH.

Koliko plata primaju?

Brojna obećanja sa upitnim rezultatima ispunjenih: ubrzanje procesa gradnje autoceste, izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, brze ceste u Srednjobosanskom kantonu, aerodroma u Bihaću, tunela Hranjen. Svi ti projekti koštaju, a košta i rad Vlade.

“Ime mislim pet-šest ministara u Vladi FBiH koji su u isto vrijeme i članovi raznih zakonodavnih tijela. Ja primam samo jednu platu, odmah u startu sam se odrekao paušala u Kantonalnoj skupštini, u Domu naroda”, pojasnio je Čampara.

“Mi imamo jedne platu u okviru Ministarstva, a ostalo su paušali koje vi možete uzeti ili neuzeti. Što se mene lično tiče paušale koje isplaćuje Narodna skupština su paušali koji pripadaju narodnom poslaniku i sad je na nama nama dalje šta ćemo mi raditi od tih paušala, hoćemo li ih uplaćivati u humanitarne svrhe ili nećemo, ali mislim da nema mjesta moralisanju u politici”, kazao je Ramić.

A rješenje Vlade Federacije bitno je i u kontekstu aktuelne rasprave oko izbornog zakonodavstva. Dozvolimo li sebi ponovo sličnu situaciju, sve priče o reformi padaju u vodu, poručuje analitičar Adnan Huskić.

“Činjenicu da imamo rezultate izbora u FBiH koji nisu provedeni, uopšte onda sva ta reforma je nizašto. Mi prije svega moramo razmišljati kako se ova situacija može izbjeći u budućnosti”, smatra Huskić.

U skorijoj budućnosti i izborna godina, prilika za građane, ali i funkcionere da obećano ispune.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare