Turisti u Sarajevu se žale na javni prijevoz: Konfuzan je, nema šina…

Vijesti 27. jul 202211:10 1 komentar
Privatna arhiva

Sarajevo je posljednjih dana prepuno turista. Dolaze iz regiona, ali i brojnih svjetskih zemalja. Oduševljenje glavnim gradom Bosne i Hercegovine ne izostaje, međutim, pitali smo ih i da li su se susreli sa nekim od problema tokom boravka u njemu.

Tako je jedan od turista rekao da nije baš zadovoljan javnim prijevozom.

“Bili smo na istočnoj strani i htjeli smo ići do centra autobusom, ali nije ga bilo, bili su neki protesti. Potom smo otišli do tramvajske stanice, ali nije bilo tramvajskih šina. Bilo je prilično konfuzno pa smo morali ići pješke. Javni prijevoz nije baš najbolji”, kazao je.

S druge strane, ostale koje smo sreli na ulicama Sarajeva nije ništa smetalo.

“Nisam imao problema, plaćao sam dosta kreditnim karticama po restoranima. Bilo je ok”, rekao nam je još jedan strani turista.

Međutim, najviše pohvala stiglo je od onih koji su stigli iz zemalja regiona.

“Gradu ništa ne nedostaje, pozitivna je energija, na nas turiste ima veliki utjecaj to što smo opušteni kada dođemo ovdje. Bili smo u Visokom na piramidama i sada smo došli u Sarajevo da se malo opustimo”, “Najljepši grad na svijetu. Sve je uredu, super”, kazali su.

Međutim, uprkos ljepoti grada i brojnim zanimljivim sadržajima koje nudi, javni prijevoz je jedan od najvažnijih faktora. Ukoliko ne mogu stići do određenih dijelova grada za nekoliko minuta već pješačiti, turistima to djeluje poprilično neorganizovano i, kako su već rekli, konfuzno, s obzirom na to da u mnogim zemljama on izuzetno funkcioniše i uvezan je, pa tako, naprimjer, u Istanbulu.

Naime, istanbulkart koju možete uzeti prilikom posjete ovoj turskoj metropoli, omogućava da se ukrcavate u javni prijevoz i samim time, njom možete pristupiti cijelom lancu javnog prijevoza u Istanbulu (autobusi, metro, tramvaj, brodovi, uspinjače). Moglo bi se reći, da je to jedna od velikih olakšica svakom turisti koji posjete ovaj grad pa se postavlja pitanje kada će i Sarajevo koje teži tome da bude jedna od najposjećenijih turističkih destinacija omogućiti ovakav način putovanja, ali i organizovati javni prijevoz tako da prvi protesti i radovi ne onemoguće transport do određene lokacije.

A kada je riječ o tramvajskim šinama, na pojedinim dionicama počeli su završni radovi na njihovoj rekonstrukciji, a ranije je najavljeno da će rekonstrukcija od Ilidže do Čengić Vile biti završena krajem augusta.

Samim time, već se nazire i izgled novih tramvajskih šina, a podsjećanja radi, rekonstrukcija od Ilidže do Čengić Vile je počela prošle godine krajem augusta, a nadležni su isticali da bi trebala biti završena u augustu ove godine.

Radovi koštaju više od 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Rok za završetak potpune rekonstrukcije je dvije godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare