Turković u Luksemburgu: Svi su vrlo zabrinuti, govorilo se i o sankcijama

Vijesti 18. nov 202118:06 > 19:38 2 komentara
N1

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nalazi se u Luksemburgu. Danas je prisustvovala sastanku sa sastala sa ministrom spoljnih poslova Jeanom Asselbornom. Ranije se u Briselu sastala s ministrima Jugoistočne Evrope, visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, ali i drugim EU parlamentarcima. Zaključak sastanaka je, prema njenim riječima, da su "svi vrlo zabrinuti" zbog krize u BiH.

“Razmišljaju o mjerama koje treba primijeniti u BiH. Postoji jedinstven stav da treba djelovati odmah i žurno. Koje mjere će biti primijenjene, čini mi se da još nije odlučeno i da je to u procesu formiranja”, kazala je Turković za N1.

“Dodik nije shvaćen ozbiljno”

Govorilo se i o sankcijama na današnjem sastanku. One i dalje ostaju “na stolu” ukoliko, kako Turković kaže, druge mjere ne budu funkcionisale.

“Ne mislim da je Dodik shvaćen ozbiljno ni prije ni danas, ali one sile koje stoje iza njega i opasnost koja proizilizi iz njih je shvaćena ozbiljno i možda se te korelacije vide mnogo jasnije danas nego jučer”, dodala je Turković.

Govoreći o lobiranju, Turković je kazala kako to jeste dominantan faktor i da neke zemlje to intenzivno rade, ali smatra da je bitno biti realan te prijateljima i partnerima u EP i EK dati realan prikaz situacije.

“Lobiranje se vrši uglavnom ako je riječ o logističkim grupaicjama za novac. To nikada nema dugotrajan efekat i vjerujem da treba sve bazirati na istini i činjicama i da je to jedini faktor koji pobjeđuje”, kazala je Turković

Turković: Bit će još napetih situacija

Istakla je kako se Evropa i Zapadni Balkan nalaze u novoj geopolitičkoj situaciji te da će tu biti još zatezanja i napetih situacija.

Samtra da postoji rješenje za ovu situaciju te da postoje političke i ekonomske snage, ali da je pitanje koliko će preovladavati želja da se stane iza principa EU i isti ispoštuju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare