Tužba protiv Kajmaković, zatraženo njeno udaljavanje od vršenja dužnosti

Vijesti 21. okt 202218:10 0 komentara
N1

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH podnio je danas Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH tužbu protiv tužiteljice Diane Kajmaković, čime je pokrenut disciplinski postupak protiv imenovane.

Tužba je podnesena zbog sljedećih disciplinskih prekršaja, propisanih članom 57. Zakona o VSTV:

– tačka 6. „korištenje funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe“,

– tačka 12. „miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti“;

– tačka 22. „ ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“,

– tačka 23. „bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva“.

Ured je takođe podnio Zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti tužene Diane Kajmaković do okončanja pokrenutog disciplinskog postupka, na osnovu člana 79. tačke c) i d) Zakona o VSTV “Sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti”:

(c) ako je protiv njega pokrenut postupak razrješenja;

(d) ako je pokrenut disciplinski postupak za disciplinski prekršaj, a Vijeće utvrdi da se disciplinska odgovornost ne može na pravi način utvrditi, a da se sudija ili tužilac privremeno ne udalji od vršenja dužnosti tokom postupka;…“, jer je Ured zatražio izricanje disciplinske mjere razrješenja od dužnosti tužene, odnosno jer smatra da se disciplinski postupak ne može nesmetano voditi bez njenog udaljenja.

Odluku o eventualnom privremenom udaljenju od vršenja dužnosti sudije, po navedenom zahtjevu, prema članu 79. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, donosi Prvostepena disciplinska komisija, saopšteno je iz Ured disciplinskog tužioca VSTV-a Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!