Tužilaštvo HNK formiralo predmet o kamenolomu u Bijeloj: U aprilu se obrušilo tlo nakon miniranja

Vijesti 11. okt 202414:37 0 komentara
Bljesak

U Kantonalnom tužilaštvu HNK formiran je predmet povodom obrušavanja tla prilikom miniranja u kamenolomu Bijela u aprilu ove godine.

Po nalogu Tužilaštva, kantonalne inspekcije i to vodni inspektor, inspektor zaštite na radu, rudarsko-geološki inspektor i okolišni inspektor izvršili su inspekcijski nadzor, a Tužilaštvo je u fazi prikupljanja cjelokupne relevantne dokumentacije, nakon čega će se saslušati svjedoci, provesti sva potrebna vještačenja, te poduzeti i druge istražne radnje za kojima se ukaže potreba, a sve kako bi se utvrdilo postoje li u konkretnom slučaju elementi kaznenog djela, rečeno je za Bljesak.info iz Tužilaštva HNK.

Iz Ministarstva privrede HNK, još ranije je rečeno kako su nadležne inspekcije napravile izvještaj, no zbog eventualnog ometanja istraga, ono što su inspektori zabilježili nije zasada dostupno javnosti, no iako usporeno radi se na postupku sanacije.

“Firma jeste dostavila sanicioni plan i oni su dalje u razgovoru s našim sektorom za rudarstvo kako dalje i šta postupiti. Situacija je malo složenija jer je materijal u vodi, a ono nije u ingerenciji ministarstva gospodarstva. Međutim da se ne bi čekalo mi smo poduzeli odgovarajuće akcije sjeli smo s investiorom i počeli rješavat ovaj dio koji se tiče samog Majdana koji je naša ingerencij”, rekao je za Bljesak.info Zanin Vejzović ministar privrede HNK.

Sporo, ali bez prostora za greške Kaže da je firma na vrijeme dostavila sanacijski plan u kojem će biti nekih promjena koje su tražili njihovi inženjeri.

“To se radi, trebaju sada dostaviti izmjene i da ide sanacija kako treba. Firma je stupila u kontakt i s Elektroprivredom koja ima koncesiju na jezero, to je na vodnim resursima i od njih treba odobrenje da može ući u radove”, dodao je ministar.

Ministar Vejzović, koji je s inspekcijama obišao mjesto nesreće tada je naveo kako poduzeće HP Investing d.o.o. posjeduje koncesiju koja mu je izdana još za vrijeme prethodne Vlade HNK, no da trenutno nemaju informaciju imaju li sve dozvole, rudarske, vodne i one za eksploataciju.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ranije su potvrdili kako poduzeće HP Investing d.o.o. ne posjeduje vodnu dozvolu Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar, potrebnu za izdavanja dozvole za uporabu objekta. Izdavanje vodne dozvole prethodi izdavanju upotrebne dozvole u smislu propisa iz oblasti gradnje shodno čemu vodna dozvola nije vezana za postupak dodjele koncesije. Prethodna vodna suglasnost je vodni akt vezan za postupak dodjele koncesije i to samo za koncesiju za korištenje vode i vodnog dobra prema članu 113. Zakona o vodama FBiH.

Pogledajte snimak odrona na kamenolomu kod Mostara (VIDEO)

Na osnovu informacija kojima raspolažu Federalni vodni inspektorat i Federalni rudarski, termo i elektro-energetski inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstvo privrede HNK je poduzeću HP Investing d.o.o. Mostar 2017. godine izdalo dozvolu za izvođenje rudarskih radova, građenje objekata i postrojenja po Glavnom rudarskom projektu eksploatacije tehničkog građevinskog kamena na ležištu krečnjaka ‘Bijela’ kod Mostara.

Cijeli tekst pročitajte na Bljesak.info.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!