Tužilaštvo istražuje slučaj u Jardolu: Da li je neko ponukao mlade na ovaj čin?

Vijesti 30. aug 202319:11 0 komentara

Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona formiralo je predmet u slučaju samoubistva četiri tinejdžera u selu Jardoli kod Viteza. Ta istraga trebala bi da utvrdi zašto su se odlučili na ovaj čin i da li je neko uticao na ono što su uradili, jer se radilo o djeci koja su bili dio zdravih porodica. U selu i danas muk, rjetki su pričali sa ekipom N1, ali niko ne želi da komentariše šokantna dešavanja posljednjih mjeseci.

Selo sa manje od 600 stanovnika prema posljednjem popisu, dvije godine živi u šoku. Nakon posljednjeg samoubistva tinejdžera alarm se upalio, jer se radilo o osobi koja je sve bila samo ne problematična. Jedan od mještana nam u neformalnom razgovoru kaže kako istražni organi moraju otkriti ko je i zašto je natjerao ovu djecu da oduzmu sebi život. Zbog toga je i Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona krenulo u provjere informacija, saslušanjem svjedoka, preduzimanjem zakonskim mjera i radnji kako bi otkrili, postoje li razlozi da se radi o o krivičnom djelu.

Osim šoka, ni u Vitezu se ne želi pričati o dešavanjima iz Jardola. Istražni organi preduzimaju sve mjere, o ovom posljednjem događaju, Policijska uprava Travnik preduzima korake. Načelnik Viteza kaže kako je evidentno da je posljednji događaj signal da se svi uključe u rješavanje ovih slučajeva.

A uzroci dolaze zbog svijeta koji je u haosu. Bar tako smatra fra Velimir Bavrka, koji je i sam teško podnio posljednja dešavanja u Jardolu gdje pokušava da unese mir među porodice. Negoduje zbog medijskih pritisaka i to što pojedini mediji pritiskaju ožalošćene porodice. Negativne vijesti, moral koji je na ozbiljnom testu, sve su to za njega uzroci.

Bio haos ili ne, sitacija sa djecom i mladima uopšte nije dobra, jer ni sam sistem ne funkcioniše. Od lokalne zajednice do državnog nivoa. Mladi su prepušteni sami sebi.

“Mi se danas zaista bavimo isključivo posljedicama, a zanemarili smo da analiziramo uzroke i da se bavimo prevencijom, kako bismo u stvari spriječili te stvari. Ja se slažem sa Vama i kao roditelj, nažalost možemo konstatovati da su dobrim dijelom djeca prepuštena sami sebi”, rekao je dr. Mirnes Telalović, predsjednik Saveza socijalnih radnika FBiH.

Selma Kazić, šefica Sektora socijalne politike UNICEF-a, ističe: “Poruka je naša da su djeca i mladi prioritet. Prioriteti su sasvim drugi. Na lokalnom nivou su, to vam odgovorno tvrdim, izgradnja puteva, ne znam ti ni ja šta, infrastrukturni projekti. Niko se ne pita ko će to koristiti ako nemate djece. Svi drugi razvojni projekti gube smisao.”

Zašto su četiri tinejdžera iz sela Jardol kod Viteza počinila samoubistvo u posljednje dvije godine, istraga treba da utvrdi. No ono u čemu se svi slažu jeste da moraju svi da se pokrenu. Sve institucije i svi nadležni kako bi se ovako nešto spriječilo. Jer treba razgovarati sa svojom djecom, a trebaju razgovarati i drugi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!