U Bosanskoj Krupi proglašeno stanje elementarne nepogode zbog poplava

Vijesti 12. dec 202213:31 0 komentara
RTV USK

Na jutrošnjoj sjednici Štaba Civilne zaštite Grada Bosanska Krupa proglašeno je stanje elementarne nepogode.

Ovakva odluka je donesena na osnovu informacija s terena o plavljenju objekata fizičkih i pravnih lica te klizišta koja su se u toku jučerašnjeg dana otvorila.

Još uvijek Civilna zaštita nema preciznih podataka o broju poplavljenih objekata i razmjerama štete, ali s danima stabilizacije, a obzirom da je proglašeno stanje elementarne nepogode, i taj bi se podatak mogao imati, rečeno je na sjednici, prenosi RTVUSK.

Sanski Most jučer proglasio stanje elementarne nepogode

Vodostaj rijeke Une je rastao u toku noći da bi se lagani pad od jednog centimetra zabilježio tek jutros oko 8 sati, međutim postoji bojazan da će se velika količina oborinskih voda sa Gomile slijevati i značajno podići nivo Une od Grmuše prema Bosanskoj Krupi.

„Mi smo na današnjoj sjednici Štaba Civilne zaštite donijeli Odluku o proglašenju stanja elementrne nepogode za Grad Bosanska Krupa, juče je to učinio Sanski Mosta, danas vrlo vjerovatno i Bihać, tako da nije isključeno da stanje elementarne nepogode bude proglašeno za teritorij USK. U stalnom sam kontaktu i sa direktorom Kantonalne uprave Civilne zaštite kao i premijerom, pa ćemo vidjeti kako će se stanje na terenu odvijati u narednim danima. Na području Grada Bosanska Krupa imamo poplavljene kako privredne objekte tako i nekoliko stambenih objekata, još uvijek čekamo tačne podatke, a otvoreno je i novo klizište na Velikom Badiću što ćemo pokušati konzervirati preko zime. Ono što je dobro je da je Una od jutros opala u svom gornjem toku, ali ono od čega postoji bojazan je slijevanje veće količine oborinskih voda sa Gomile tako da bi se vodostaj Une mogao podići u području Grmuše, što automatski je opet pritisak na nas. Pratimo pa ćemo odluke i donositi ovisno od razvoja situacije na terenu“, kazao je gradonačelnik Armin Halitović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!