U Bundestagu zatražene sankcije za RS, uslijedio aplauz

Vijesti 06. apr 202217:48 > 17:50 7 komentara
Bundestag (REUTERS/Lisi Niesner/Ilustracija)

Anna Luhrmann, njemačka državna sekretarka zadužena za Evropu, tokom rasprave u Bundestagu o Bosni i Hercegovini, istakla je kako je Njemačka "šokirana brutalnošću napada Rusije, nevini građani su ubijeni u pokušaju da pobjegnu i to nas podsjeća na genocid u Srebrenici".

Luhrmann je na početku svoga izlaganja kazala kako se danas u Bundestagu “podsjećamo početka rata u BiH”.

“Dejtonski mirovni sporazum je doveo do toga da je rat završen, ali vidimo da je etnička podjela u zemlji prisutna, dominira u politici i blokira napredak. Umjesto aktivnog bavljena historijom i pomirenjem, danas ponovo imamo nacionalnističku retoriku unutar političkog diskursa. Tu spada i negiranje ratnih zločina i genocida pa čak i njihovo veličanje”, navela je ova njemačka državna sekretarka.

Kazala je kako je entitet Republika Srpska poduzeo konkretne korake koje vode ka odvajanju od države Bosne i Hercegovine i da to predstavlja napad na jedinstvenu državu BiH, napad na mir i sigurnost, napad na cijelu Evropu.

“To ne smije ostati bez posljedica, bilateralna podrška za RS je zadržana, a u okviru EU se zalažemo za zaustavljanje pomoći kako bismo zaustavili taj destruktivni kurs, posebno Milorada Dodika. Unutar vlade ispitujemo opcije za ponovno uključenje naših snaga u ovoj operaciji ( EUFOR)”, poručila je Luhrmann.

“Zapadni Balkan težište rada nove vlade”

Luhrmann je zaključila kako je važno da “pokažemo prisustvo na mjestu događaja i da damo podršku Christianu Schmidtu”, visokom predsatvniku u Bosni i Hercegovini.

“Reformi proces je veoma spor. Jasno je da bez reforme neće biti ni kandidatskog statusa za EU. Tu obavezu imaju političari ne samo prema EU nego i prema svojoj zemlji. Kada govorimo o Ustavu i izborima, mora se ukloniti diskriminacija i važna preporuka vezana za sprečavanje zloupotreba se mora provesti. Etnička podjela se ne smije produbljavati. Ukoliko ne uspije dogovor vezano za reformu Izbornog zakona izbori se moraju održati u oktobru. Pokušaj da se bojkotiraju ili pomjere bi samo doveli do pojačanja tenzija, a zemlja bi imala i dodatno zaostajanje”,ocijenila je ona.

Na kraju svoga obraćanja u Bundestagu, Anna Luhrmann je kazala da “današnje prisjećanje na rat nas podsjeća na dug put koji je zemlja prošla tokom zadnjih trideset godina u pravcu EU”.

“Svi politički odgovorni lideri moraju zaista da idu u tom pravcu, a savezna vlada će podržati BiH i njeno građanstvo na tom putu”, zaključila je njemačka državna sekretarka zadužena za Evropu.

Snažne osude postupaka NSRS

Ministrica za ekonomsku saradnju i razvoj Svenja Schulze zatražila je od Evropske komisije da uvedu sankcije i obustave pomoć Republici Srpskoj. U tom trenutku u sali odjeknuo je aplauz.

Peter Beyer iz CDU-a je tokom rasprave o BiH podsjetio kako postoje nastojanja RS da se odvoji.

“Dodik ima podršku Kremlja. Izjave ruskog ambasadora u BiH o NATO perspektivi su prijeteće”, naveo je Beyer.

Podsjećamo, ranije je Michael Roth, poslanik SPD-a, iznio ozbiljna upozorenja kako bi se rat mogao proširiti i na područje Zapadnog Balkana.

“Ako Rusija ovaj grozni rat dobije, onda prijete dodatni, novi vojni konflikti, u Gruziji, Moldaviji, a proširit će se sve do Zapadnog Balkana gdje u ovim trenucima svjedočimo težnjama ka secesionizmu u Bosni i Hercegovini, a koju aktivno, potpuno nemoralno i potpuno hladnokrvo i brutalno podržava Putin”, poručio je Roth.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare