U četvrtak konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Vijesti 28. nov 202210:25
Izvor: N1

Na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u četvrtak, 1. decembra, novoizabrani poslanici dat će svečanu izjavu, a potom bi trabalo da bude izabran predsjedavajući ovog doma te njegov prvi i drugi zamjenik.

Na konstitutivnoj sjednici planirano je da budu izabrani i članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH koju čini po jedan poslanik svake političke stranke u ovom sazivu Predstavničkog doma, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Konstitutivnoj sjednici će predsjedavati dosadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović kao najstariji poslanik u prošlom sazivu.

Prema rezultatima Općih izbora, SNSD je osvojio šest mandata, SDS i PDP po dva, dok po jedan imaju Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića, DEMOS, Ujedinjena Srpska i SDA.

Iz Federacije BiH osam mandata za Predstavnički dom BiH osvojila je SDA, četiri koalicija oko HDZ BiH, SDP BiH pet, Željko Komšić – za građansku državu tri, koliko je osvojio i Narod i pravda.

Po dva mandata osvojili su Naša stranka i NES – za nove generacije, dok je jedan mandat osvojila Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad.

Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 12:00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar