U PDP i SNSD različito o odluci Suda BiH

Vijesti 14. dec 202216:20 1 komentar
F.Z./N1

Centralna izborna komisija ponovo će biti u fokusu, jer će odlučivati o stvari koju je već riješila - hoće li sporni listić za delegata PDP-a biti priznat ili ne. Od toga će zavisiti hoće li SNSD u Domu naroda BiH imati apsolutnu kontrolu.

U PDP-u još nisu vidjeli pismeni otpravak rješenja, ali sumnjaju da je po srijedi sprega sudstva i politike.

Odluka o 4. delegatu vraćena na ponovni postupak, CIK se izjašnjava na sjednici

“Biće zanimljivo vidjeti odluku Apelacionog vijeća Suda BiH. Zaprepašćujuće da Sud BiH dovodi u pitanje potpuno logičnu i opravdanu odluku CIK-a”, kaže predsjednik PDP Branislav Borenović.

Optužuje Sud BiH da se stavlja u funkciji jedne političke partije (SNSD).

Tegeltija: CIK mora postupiti po uputama Suda

Reagovao je i savjetnik Milorada Dodika Milan Tegeltija, objašnjavajući da CIK mora postupiti po uputama Suda.

“Pošto je CIK zvanično objavio da je Sud BIH uvažio žalbu SNSD i poništio odluku CIK-a te naložio te predmet vratio CIK u na ponovno odlučuvanje, jasno je da je uvažena žalba i argumenti SNSD-a te, pošto je predmet odlučivanja bio sporni listić, jasno je da u novom postupku CIK mora donijeti odluku kojom će utvrditi rezultate posrednih izbora za delegate u Domu naroda PSBIH. Da je CIK postupio ispravno u ranijem postupku kada je očito nevažeći listić proglasio važećim Sud ne bi poništavao njihovu odluku. Upravo takvu odluku Suda je SNSD i zahtijevao u svojoj žalbi. Pošto još nismo dobili odluku CIK-a, mogu samo da pretpostavim da je u obrazloženju te odluke sud u razlozima svoje odluke naveo razloge ukidanja i obavezujuće upute i pravna shvatanja CIK-u i navedenom predmetu. Prema tome radi se o normalnoj i jedino mogućoj procesnoj odluci Suda u navedenom predmetu, te se sve priče o eventualno istovjetnoj odluci CIK- a u novom postupku mogu smatrati samo spinovima, jer bi u tom slučaju ukidanje njihove ranije odluke bilo besmisleno”, rekao je za N1 Tegeltija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare