U Pokopu u martu registrovano 683 preminulih, od toga 578 imalo koronavirus

Vijesti 02. apr 202119:51 > 21:05

Ministarstvo civilnih poslova i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdale su dokument entitetima na osnovu kojeg se može početi sa vakcinacijom iz turske donacije. Radi se o 30 hiljada doza kineske Sinovac vakcine.

Dok čekamo na masovniju imunzaciju, raste smrtnost od korona virrusa. Samo u Sarajevu stopa smrtnosti u mjesecu martu u odnosu na februar veća je za 300 posto. Sa druge strane ohrabruje činjenica rasta broja oporavljenih i to onih sa teškim kliničkim slikama.

I koliko god mediji željeli izvještavati drugačije, izbjegavati negativnosti i promovisati pozitivne priče, ipak okrutnu realnost u kojoj žive građani BiH svakodnevno potvrđuju brojke preminulih.

Sproveli smo anketu među građanima. Ovo su njihove poruke:

“Ne znam šta da vam kažem, svaki dan je isto. Imamo koronu ne čuvamo se, što mi mislimo da neće nas”.
“Nemam više pojma da vam kažem, ne znam više od čega se dešava… Što se više pazimo, sve smo više bolesni”.
“Nesposobnost vladajuće strukture. Mislim da ima puno i do građana, s obzirom da se ne čuvaju, jer pola prijatelja s kojim pričam više kao da ne vjeruju u koronu nego da vjeruju”.

I onda nas na ulici građani pitaju – pa umire li se i od čega drugog osim od korone? Umire, bio je odgovor koji smo dobili kontaktirajući nekoliko pogrebnih društava. U sarajevskom Pokopu u martu je registrovano 683 preminulih, od toga je 578 preminulih bilo zaraženo koronavirusom. Nadu i ohrabrenje daju brojke oporavljenih i izliječenih, naručito onih koji su bili u izuzetno teškom stanju.

“Mi smo po jučerašnjem izvještaju imali na respiratoru ukupno do sada oko 910 pacijenata, mislim da je neka stopa preživljavanja oko 40 posto, to je dobar procenat“, rekla je Renata Tamburić, šefica jednog od covid odjela Univerzitetskog-kliničkog centra Republike Srpske.

A u bolnicama nerijetko završe cijele porodice.

“U posljednje vrijeme je sve više takvih slučajeva, i zaista je teško kad vi imate hospitalizovano supružnike koji nemaju kome da ostave svoju djecu ili majke, kćerke jedna sa teškom kliničkom slikom, druga sa lakšom kliničkom slikom”, govori Tamburić.

Još je teže zbog činjenice da proces nabavke vakcine teče prilično sporo. Konstatuje to i Ankica Gudeljević, ministrica civillnih poslova BiH, kao i entitetske vlasti, posebno u Federaciji gdje je premijer Fadil Novalić zamolio sve za pomoć.

“Dobili smo apel i pomoć premijera Novalića da mu pomognemo u uspostavljanju kontakata”, rekla je  Gudeljević.

Apelu su se odazvale neke zemlje poput Turske, čija donacija od 30 hiljada kineskih vakcina čeka na laboratorijsku kontrolu. Paketi sa vakcinama su, nakon carinskih procedura smješteni u skladište Hercegovinalijeka u Rajlovcu, odakle će biti upućena prema krajnjim korisnicima, nadležnim vlastima entiteta i Brčko Distrikta.