U RS-u zbog korone hospitalizovano 15 osoba

Vijesti 22. sep 202316:32 0 komentara
REUTERS/Loren Elliott/Ilustracija

U bh. entitetu Republika Srpska, u posljednje tri sedmice, registrovano je 15 pacijenata oboljelih od kovida, saopštila je za N1 Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Nakon perioda bez hospitolazovanih osoba u bolnicama, prošle sedmice testirane su 93 osobe, među kojima je 10 bilo pozitivnih na SARS-CoV-2.

Iako ovaj broj nije visok, Đaković Dedić navodi da treba znati da je virus u cirkulaciji u populaciji i očekuje se učestalost javljanja dolaskom jeseni i zime, kao i da se očekuje povećana učestalost svih respiratornih infekcija.

U svijetu u posljednje vrijeme dolazi do rasta broja novoboljelih, prije svega zbog nove varijante virusa SARS-CoV-2, a koja predstavlja podvrstu omikron varijante koju međunarodne organizacije za sada kvalifikuju u varijante od interesa.

“Zemlje bi trebale pažljivije pratiti njeno kretanje”, kaže Đaković Dedić i dodaje da na osnovu do sada dostupnih naučnih podataka, ova varijanta virusa, zbog izmjena u strukturi, uspješnija je u izbjegavanju imuniteta, koji je prethodno stečen prirodnom infekcijom ili vakcinacijom i lakše se prenosi. Za sada, kaže, nema podataka da ova varijanta izaziva teže kliničke forme bolesti u odnosu na prethodne varijante.

Ipak, u predstojećem zimskom periodu osobe bi trebalo da svoje ponašanje prilagode svom individualnom riziku. Osobe starije životne dobi, osobe koje imaju određena hronična oboljenja, osobe koje su imunokompromitovane kao i sve osobe koje žele da smanje rizik od dobijanja infekcije, trebalo bi da vode računa o situacijama u kojima postoji riziik za zaražavanje, te da primjenjuju preventivne mjere, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!