U Sarajevu počela proslava Pesaha – velikog jevrejskog praznika

Vijesti 05. apr 202319:45 0 komentara
N1

Pesah je jedan od najznačajnijih hodočasnih praznika Jevreja. Počinje večeras i slavi se osam dana u dijaspori, odnosno sedam u Izraelu.

Riječ je o porodičnom prazniku i interesantno je da inače nakon večernje molitve Jevreji odlaze svojim kućama na Seder gozbu koja se unaprijed priprema, ali s obzirom na činjenicu da je Jevrejska zajednica u Sarajevu mala tradicionalno se postavlja večera u Aškenaškoj sinagogi gdje se okupljaju članovi svih generacija.

Seder gozba

Večernju molitvu predvodi jevrejski teolog i sarajevski hazan Igor Kožemjakin.

Jevrejska zajednica u Sarajevu broji oko 450 članova, a toliko ih ima i drugih osam opština u BiH gdje žive.

Prije NDH u Sarajevu je živjelo oko 12.000 Jevreja, a prije rata u BiH oko 1.500. Narednih sedam dana u jevrejskim kućama neće biti brašna i ne jede se ništa od kvasca. Interesantno je da je Pesah praznik svih Jevreja i onih koji su sekularni i ne drže do religije jer je riječ o prazniku slobode, a slobodan bi se trebao osjećati svaki čovjek.

N1

Tokom Seder večere u Aškejaškoj sinagogi čitat će se dijelovi Hagade moliti i pjevati. Jedna od priča o Pesahu i životu sarajevskih Jevreja je izbacivanje brašna iz kuće tokom praznika. Jevreji su komšijama Muslimanima prodavali svo brašno iz kuće za jedan dinar, da bi nakon Pesaha te komšije prodavale Jevrejima isto brašno po istoj cijeni. To je samo jedna u nizu zanimljivih priča o životu različitih konfesija u glavnim gradu.

Ovaj april je specifičan jer će se u Sarajevu i širom BiH slaviti četiri velika vjerska praznika: Ramazanski Bajram, Uskrs, Vaskrs, kao i Pesah koji počinje večeras.

Pesah, je najveći jevrejski praznik. Jedan je od triju hodočasničkih praznika kada svi Jevreji koji imaju mogućnost, hodočaste u Jerusalem. U vrijeme postojanja hrama svaki punoljetni muškarac bio je obavezan doći u Sveti grad. To je praznik koji se proslavlja u porodici, za vrijeme Seder večere – svi ukućani se okupljaju oko trpeze na kojoj su postavljena jela koja simbolično podsjećaju na robovanje Izraelaca u Egiptu i na njihovo izbavljenje. Ovaj praznik se obilježava u spomen spasenja Jevreja iz egipatskog ropstva.

Veličina praznika je u tome što je jedinstveni čin oslobađanja jednog naroda iz ropstva spojen s drugim jedinstvenim vjerskim događajem – dobijanjem Tore – Deset Božijih zapovijedi. U početku je slavljen sedam dana, ali je zbog nepreciznosti starog jevrejskog kalendara usvojen običaj da se u zemljama galuta (dijaspora) slavi osam dana i to svake godine od 15. do 22. nisana, pri čemu su prva i posljednja dva dana puni praznici, a ostala četiri polupraznici.

Pesah je praznik koji se najduže u kontinuitetu obilježava u svijetu, već više od 2.500 godina, dok su ga u Sarajevu Jevreji prvi put obilježili prije 450 godina kada su došli na područje BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!