U vrijeme inflacije političari sebi povećali plaće

Vijesti 29. jun 202219:13 1 komentar

Da li će državnim parlamentarcima, ministrima, članovima Predsjedništva biti povećane plaće, pod plaštom povećanja osnovica državnim službenicima. Zasjeda Dom naroda, a jedina tačka je Budžet.

Već se pripremaju prijedlozi pojedinih kako pomoći državnim službenicima a izbjeći povećanje primanja političarima, no neizvjesno je hoće li takvi prijedlozi proći. Drugi dan su ispred Parlamenta na kratkotrajni protest izašli građani, njih desetak. Isto planiraju i sutra.

Uprkos visokoj temperaturi, blizu 40 stepeni, protest u podne zbog visokih plaća političara. Grupa mladih građana, njih desetak prisustvom, transparentima “niste ih zaradili niti zaslužili” iskazuju nezadovoljstvo najavama o povećanju parlamentarnih i ministarskih primanja.

Nedim Krajišnik kaže:

“Doveli ste nas pred očajnički krik, a to je da naši sugrađani bez ikakve patetike su zaista gladni, trećina porodica je na granici ekstremnog siromaštva što znači u prijevodu da su ekstremno gladni i tu se sva politizacija završava.”

Poseban šamar, kažu okupljeni ispred Zgrade institucija su najave pojedinih političare da će dodatni novac, oko 500 maraka, davati u humanitarne svrhe. Građani kažu, naš novac daju da nam se predstavljaju kao dobročinitelji.

Građani su imali svoje stavove.
“Mislim da je to pogrešno, to nije u redu, zloupotreba.”

“E pa ima u Bosni jedan lijep slogan “lako je tuđim…gloginje mlatit”.

“Bolje da osiguraju da ti ljudi koji trebaju pomoć na drugi način daju, a ne da nam oni političari daju.”

“Političari da nešto daju, to prvi put čujem nemojte me nasmijavati.”

Inače, prosječna plaća državnog parlamentarca je oko 4600 maraka. Na to se, u većini slučajeva, dobija prosječno 200 maraka za prijevoz, potom prosječno 300 maraka za odvojeni život, na sve oko 700 maraka paušala. Dok ministri i članovi Predsjedništva primaju i više, jer su im i koeficijenti viši. A kada pojedine upitate o plaćama, dobijete i ovakav odgovor:

Marina Pendeš, delegat u Domu naroda (HDZ) kaže:
“To je lično pitanje.

Ono što ja vama plaćam i građani ove zemlje je lično?

“Ne plaćate vi meni vama se ne odbija iz proračuna za moj rad.”

Za vas je lično pitanje kada vas novinar pita o vašoj plati?

“Da. Nigdje to nema na svijetu.”

Nigdje u svijetu, bar demokratskom nema ni to da u vrijeme najveće inflacije, siromaštva, 71 najviše ranigirani političar dobije povećanje plaće više od 500 maraka pojedinačno. Osim toga, Budžetom je uvećan i iznos za njihova službena putovanja na 14 miliona i skoro 900 hiljada maraka, dok na gorivo planirani iznos ide preko 10 miliona.

Sutra bi trebala biti potvrda svega na Domu naroda, završna stepenica, no, može li se do izmjena? Delagat Zlatko Miletić, jedan od predlagača incijative da se pomogne državnim službenicama, kaže političari su je iskoristili da sebi povećaju plaće. Zbog svega sutra za to možda neće glasati.

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH (Klub Hrvata) ističe:
“Čitao sam ga tri sata, to je toliko hinjski napravljeno da se suštinski vi nemate tu za šta uhvatiti, da ne pojašnjavam zakonske procedure. Pa čak ni amandmanski da djelujete. Sutra ću pokušati predložiti jedan zaključak kojim ću tražiti ukoliko budu htjeli da ja prihvatim takvu vrstu budžeta da će morati donijeti zaključak da ću tražiti od Vijeća ministara da u roku od 30 dana, dakle, hitno, napravi izmjene i dopune Zakona o platama gdje će za vrijednost jedan smanjiti koeficijente svim izabranim i imenovanim osobama u institucijama BiH.”

Slično su planirali i delegati koji dolaze iz SDA. Ponuditi neko rješenje kojim bi se izbjeglo povećanje plaća političarima. Najvjerovatnije zaključak kojim bi se obavezali da mijenjaju Zakon o plaćama i naknadama, i to u dijelu koeficijenata, prije nego predviđena povećanja osnovica državanim službenicima stupe na snagu. No, konačna odluka biće u rukama delegata iz HDZ-a i SNSD-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare