Ubistvo Radenka Bašića: Predložen pritvor za policijskog službenika iz Prijedora

Vijesti 06. sep 202216:06 0 komentara
Tužilaštvo BiH

Nakon što je ispitao osumnjičene, postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Dejana Jurišića (1983), policijskog službenika zaposlenog u PU Prijedor, a koji je lišen slobode u akciji MUP-a RS, na području Prijedora.

Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH, u vezi sa krivičnim djelom iznuda iz člana 232. i krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja iz člana 315. KZ-a RS.

U okviru istražnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da je osumnjičeni tokom 2021. godine, kao ovlašteno lice MUP-a RS-a, imao informaciju da se sprema teško ubistvo načelnika krim-policje Prijedor, Radenka Bašića, kao i o osobama koje ubistvo pripremaju a takvu informaciju nije prenio nadležnim organima, te da je umjesto zaštite građana, održavao kontakte sa kriminogenim osobama i pomagao u iznudama novca od građana na području Prijedora.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

Ostala dvojica osumnjičenih lišenih slobode u istoj akciji, dala su detaljne iskaze, dokazi su prikupljeni i dokumentovani, te za njih nije zatražena mjera pritvora.

Podsjetimo, riječ je kacijama “Transporter” i “Storage”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!