Učesnici Marša mira 2021. počeli pristizati u Nezuk (FOTO/VIDEO)

N1

U Kampu u Nezuku je počelo okupljanje učesnika Marša mira 2021. koji će ujutro od osam sati u grupama krenuti ka Potočarima. Kretat će se rutom dugom oko 100 kilometara tri dana. Riječ je o istoj dionici kojom su se u julu 1995. godine izvlačili i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “Sigurne zone Ujedinjih nacija” Srebrenica. Na tom putu mnogi su izgubili živote, a tragovi su vidiljivi i danas, nakon 26 godina.

Njihov dolazak očekuje se oko 18 sati u Potočare kada će tabuti biti preneseni do Musale.

U Maršu miru učestvuju ultramaratonci i biciklisti iz Bihaća, motomaratonci iz Sarajeva, ultramaratonci iz Vukovara… Svi će biti smješteni u kampove koje su pripremili pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Šatori su spremni, a vojnici završavaju ostale detalje kako bi boravak učesnika bio ugodniji.

Tokom “odmora” u kampovima, bit će održani historijski časovi i drugi program.

N1
N1
N1
N1

Podsjetimo, 11. jula u Potočarima će biti ukopano 19 žrtava genocida u Srebrenici. Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je 16-godišnji Azmir Osmanović, dok je najstarija 63-godišnji Husein Kurbašić. Među njima je i 24-godišnja Zilha Delić. Ove godine će biit ukopani i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad