Ugrožavanje slobodnih medija: SNSD mijenja pravila mjerenja gledanosti TV stanica u BiH?

Vijesti 28. feb 202419:40 0 komentara
N1

Većina medijske zajednice zaprepaštena je odlukama u Institutu za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Milica Ristović Krstić bliska vladajućem SNSD-u. Prema tvdnjama iz Instituta, ona je samovoljno bez podrške zamjenika izmijenila pravila koja regulišu mjerenje gledanosti TV stanica u Bosni i Hercegovini. S obrzirom da je sve urađeno bez saglasnosti većine članova Savjeta ovog Instituta strahuje se da je namjera namjestiti posao mjerenja odabranoj agenciji. Time bi se ugrozili slobodni mediji te onemogućila fer i poštena tržišna utakmica na osnovu koje se dijeli markentinški kolač vrijedan desetine miliona maraka.

Mjerenje gledanosti TV stanica postaje gorući problem, koji bi prema tvrdnjama većine vlasnika komercijalnih televizija Bosnu i Hercegovinu mogao odvesti u potpuni medijski mrak. Mjerenje još uvijek vrši jedina ovlaštena agencija Audience Measurment, kojoj se, kako i sami tvrde, izmjenom pravilnika u Institutu za mjeriteljstvo taj posao pokušava oduzeti. Na čelu Instituta je Milica Krstić Ristović, kadar SNSD-a, koja je u kratko vrijeme izmijenila niz akata u ovoj oblasti, a većina njih prema pojedinim tvdnjama pogodovaće medijima bliskim vlasti.

“Ristović je počinila krivično djelo jer je napravila pravilnik koji je namješten samo za odabrane, čak je firma navela i dimenzije uređaja što je u najmanju ruku smiješno. Mislim da je u pitanju namješten tender, što je jedna vrsta krivičnog djela”, rekao je Vladimir Trišić, vlasnik televizije BN.

Sporno je i to sto Krstović-Ristić, nije imala potrebne saglasnosti za izmjene određenih akata. U Savjetu Instituta za mjeriteljstvo za izmjene Pravilnika u ovoj oblasti saznali su tek nakon što je stupio na snagu i objavljen u službenom glasniku.

“Takav pravilnik je trebao biti upućen predsjednici savjeta koja je trebala da sazove sjednicu i na toj sjednici članovi savjeta su trebali da daju svoje komentare odnosno prijedloge i sugestije na predloženi pravilnik i nakon toga pribavi mišljenje nadležne direkcije za Evropske integracije i donese pravilnik”, naglasio je Džemail Ćibo, član Savjeta Instituta za mjeriteljstvo.

Ništa od toga nije urađeno, pa se strahuje da samovoljovom direktorica Instituta pokušava staviti pod kontrolu ovu oblast, što vodi ka nizu katastrofalnih posljedica. Na osnovu podataka o mjerenju gledanosti raspoređuje se marketinški kolač vrijedan skoro 40 miliona maraka. Dodatnu sumnju da se posao mjerenja namješta samo jednoj kompaniji govori i činjenica da su u novom pravilniku do u detalja navede čak i dimenzije uređaja koje bi trebale vršiti taj posao. U dijelu medijske zajednice za ovakav rasplet krive vlast u Republici Srpskoj.

“Vlast u Republici Srpskoj je sve privatizovala – Vladu, skupštinu, zdravstvo, kupili su svoje medije, i sada je samo ostalo da unište one koji nisu pod njihovom kontrolom. Ovdje kako mi se čini postoji samo jedan cilj, a to je uništiti agenciju za mjerenje gledanosti, i napraviti blokadu emitovanja reklama za medije koji žive isključivo od marketinga s druge strane favorizovati one koje finasira politika”, dodao je Trišić.

Trišić kaže da je ovo veliki udar na medije koji žive isključivo od marketinga i koji su nezavsni od vlasti. Smatra da je ovo pokušaj gašenja slobodnih TV kuća. Iz agencije koja se trenutno bavi mjerenjem TV gledanosti iznenađeni su odlukom o promjeni pravilnika. Razmotriće sve mogućnosti kako bi, kažu, spriječili njihovo nasilno izbacivanje sa tržišta.

“Nismo bili upoznati sa postupcima u vezi novog pravilnika. Na sve naše pozive i molbe za sastanak sa direktoricom IMBiH nikada nismo dobili odgovor. Sve ukazuje na to da se radi na tome da se Audience Measurement doo onemogući daljnji rad na tržištu BiH”, naveli su iz ove agencije.

Iz Instituta za mjeriteljstvo opravdavaju postupke, te tvrde da sve rade po zakonu i da ovu oblast žele unaprijediti. To što nije imala saglasnosti za izmjene regulative direktorica pravda time što je sve kaže bilo dostupno, pa se svako o promjenama mogao informisati.

“Pravilnik o mjeriteljskim i tehničkim zahtijevima za mjerila gledanosti (peoplemeter) je prije objave u „Službenom glasniku BiH” bio dostupan cjelokupnoj BiH javnosti kroz portal e-konsultacije, što je zakonska obaveza za sve zakonske i podzakonske akte. Na isti su primjenjena Jedinstvena pravila za izradu pravnih propisa u Institucijama BiH”, naveli su.

Milica Krstić Ristović imenovana je za direktoricu Instituta za mjeriteljstvo nakon koalicionog dogovora o raspodjeli fotelja u državnim institucijama. Većina komercijalnih TV kuća saglasna je da svojim odluka nanosi štetu medijima, te direktno utiče na raspodjelu marketinškog kolača i na taj način ugrožava rad TV kuća. Potrebna je fer i poštena tržišna utakmica, a svaka iskrivljena slika o gledanosti TV stanica nanosi nesagledivu štetu, ugrožava radna mjesta, te opstanak nezavisnih i slobodnih medija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!