Uk o dojavama bombi, uputio apel: Mangupluk nećemo dozvoliti u KS, ovo se može okarakterisati terorističkim činom u jednom trenu

Vijesti 25. okt 202418:19 0 komentara
N1

Kanton gori, premijer u Salzburgu - tako su neki u Sarajevu komentarisali sredinom ove sedmice.Premijer KS Nihad Uk bio je na 20. evropskom samitu u Salzburgu, posvećenom budućnosti Europske unije. Za N1 navodi kako je delegacija bira šarolika i s predstavnicima raznih institucija, te da "ne treba brojati krvna zrnca" o tome ko je bio s kojeg nivoa. U Danu uživo govorio je o aktuelnoj situaciji i novoj "pandemiji" koja je zavladala u KS te uputio poruku roditeljima i maloljetnicima: "Hapšenja se nastavljaju, ovaj vid mangupluka neće biti dozvoljen u KS!"

Je li u BiH konstantno narušena bezbjednost?

Jeste i nije. Statički podaci kažu da nije, a kada razgovarate s kolegama i članovima porodice osjećaju se nesigurno. Ovo što se desilo u Krajini je poražavajuće i alarm svima nama. Ali tih izolovanih slučajeva će biti uvijek i dešava se i u regionu i svijetu.

Dojave bombi, pucnjave, ranjavanje učenika… Očigledno one mjere od prije par mjeseci još nisu urodile plodom?

Zadnjih 15 godina nije bolja situacija po pitanju maloljetničke delinkvencije. 2023. ssu bila 53 maloljetnička krivična djela. Ti parametri su jako dobri, sistem funkcioniše – MUP, odgoj, socijalne ustanove, porodica – to su stubovi koji trebaju da daju rezultate i daju. Ali, dešavat će se ovakve situacije. Dojave o bombi je pandemija koja je zavladala  u KS, na dnevnoj bazi smo na sastancima različite tematike.

Vrši li Vlada KS pritisak na Tužilaštvo, a oni taj pritisak prenose dalje?

Nikada! Mi što smo razgovarali na sastancima jeste da se proceusiraju počinioci kako zakon predviđa. Zakon je prilično oštar. Pet godina je poprilično oštro za glupost da li zbog kontrolog ili zbog nekog mangupluka jako može našteti svojoj karijeri i roditeljima. Pokrenuli smo procedure da se utvrdi finansijska odgovornost za sve stvari koje se dešavaju tokom dojave – KDZ pregled, profesori dobijaju plate a ne rade, tržni centri zatvoreni – sve to košta. Imaju krivične i prekršajne odgovornosti za jednu glupost koji počine. Čestitam policiji što je uspjela 12 privesti.

Ima li rješenja jer se dojave nastavljaju?

Rješenje je nastaviti privoditi i u jednom trenutku će i roditelji i djeca i svi koji su dio ovog lanca shvatiti da to nije rješenje i da taj vid mangupluka u KS se neće dešavati. Kada se presudi neko, neće se više dešavati. Ne vjerujem da se radi o bilo kakvoj represiji, zakon poznaje prava maloljetnika i ni u jednom trentuku kanton nije vršio pritisak na tužilaštvo da se rade represivne mjere. Svi trpe zbog takvih pojedinaca koji uzmu telefon i pošalju mail za dojavu o bombi. Zamislite koja je emotivna bol učenika koji ne žele da se to dešava, razgovarao sam s njima. Privođenja su za sada jedini način borbe, a drugi je da se SIM kartice pri kupovini vezuju za dokument – to je nadležnost BiH. Roditelji moraju kazati na pogubnost takvog dijela gdje vam prijeti kazna do pet godina. Apelujem na sve. To nije tek takvo krivično djelo da se aerodrom zatvori na dan zbog dojave o bombi, to se može okarakterisati i terorističkim činom u jednom trenutku ako se ispune i drugi elementi. Apel roditeljima da povedu račune i ovome, a mi ćemo  sa svoje strane voditi računa da iznesemo proces do kraja.

O rekonstrukciji Vlade KS

Mnogi u kontekstu deficita u budžetu KS citiraju prethodnog kantonalnog premijera, vašeg stranačkog šefa Edina Fortu, koji je jednom rekao – Para ima kad se ne krade? Krade li neko budžet KS?

Apsolutno ne krade i kada su nedavno na Skupštini počli pominjati te citate, objavio sam samo 7-8 stvari kojih sam se sjetio u tom trenutku šta KS plaća građanima u iznosu negdje 200 miliona KM. Plata je uplaćena 11. kako pristižu sredstva, nekad je bila 8. nekad 10. Mislim da je zlonamjerno govoriti da kasne. Građani KS osjete ovo što plaćamo – od porodiljne naknade,m besplatnog javnog prevoza, subvencija za udžbenike i dr.

Hoće li, kako neki već najavljuju, doći do rekonstrukcije Vlade? Navodno stranke Trojke žele smijeniti aktuelnog ministra finansija Afana Kalamujića (Za nove generacije)?

Ja sam za rekonstrukciju Vlade pročitao u medijima, nisam bio niti na jednom sastanku niti bilo ko iz Naše stranke. Mislim da je to priča koja nema neko utemeljenje, a da je razlog bilo kakve rekonstrukcije deficit to je neutemeljeno.

Čuju se priče kako bi i vi mogli ostati bez premijerske fotelje. Komentari su: pošten je, odgovoran, ali nije se snašao?

Nisam imenovan da držim ovu fotelju. Svjestan sam da sam mogao biti dva mjeseca, dvije godine ili četiri koliko je mandat. Dajem sve od sebe da opravdam povjerenje, a protekli lokalni zbori iz perspektive Naše stranke jda građani KS i BiH nas nagrađaju.

Kako ste reagovali kada ste preglasani na sjednici Vlade, 19. septembra, kada se raspravljalo o povećanju satnice zdravstvenim radnicima? Bilo je komentara da biste nakon toga trebali podnijeti ostavku, jer nemate auoritet u Vladi…

Preglasavanjeu Vladi nije stran čin. To se dešava. U ovom slučaju bilo je prvi put u ovoj vladi. Nije česta pojava jer se sakrije i prešuti, ali ni ja ni Vlada nismo htjeli da krijemo te stvari. Otvoreno je bilo različito tumačenje povećanje plata zdravstvenim radnicima. Preglasani smo i to je demokratski, ja ne želim da krijem te stvari.

Da li će mladi dobiti ostatak novca subvencije za stanove?

Šta će biti sa subvencijama stanova za mlade u KS? Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković nedavno je poručio da neće podržati nove Javne pozive dok se ne riješi ovaj…

Članove Vlade NiP-a su drugačijeg razmišljanja resorni ministar Bošnjak onog trentuka kada je usovjena incijativa na Skupštini da se isplati ostatak novca, uputio je Vladi i tražio od svih ministara da preraspodjele svoja sredstva u te svrhe, za tu istu inicijativu koju je Konaković citirao i ni u jednom trenutku nijedan ministar, pa ni NiP-a nije postupio da je napravio preraspodjelu novca. Kada se taj novac pronađe to će biti izmireno, ako se ne pronađe neće. Potrebno je 5,5 miliona KM.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!