UKC Tuzla odbacio žalbu za nabavku aparata za zračenje, advokat tuzlanske kompanije poručuje: “Na ovaj način će djelovati korupcija u BiH”

Vijesti 02. okt 202415:18 0 komentara
N1

Komisija za javnu nabavku linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla odbacila je žalbu kompanije MSG d.o.o. Tuzla, potvrdio je to za N1 advokat Sanel Nezirić.

UKC Tuzla je, podsjećamo, kao najpovoljnijeg ponuđača izabrao mostarsku kompaniju “Inel-Med” d.o.o., a prijava MSG d.o.o. je ocijenjena kao nepravilna. No, tuzlanska firma se žalila, ali je jučer, žalba zvanično odbačena.

“Ugovorni organ UKC Tuzla je donio odluku, odnosno zaključak kojim odbacuje žalbu ponuđača kao neuredno, sa obrazloženjem da nismo dokazali da je uplaćena naknada. Naknada je naravno uplaćena, dostavljena uplatnica uz žalbu, kako je to uobičajena praksa godinama, kako je to bila i kod ovog ugovornog organa u nekoliko postupaka prije toga, ali su oni iskoristili mogućnost koja je propisana izmjenama zakona da ugovorni organ u postupku ispitivanja žalbe ocijeni je li žalba uredna, da li je naknada plaćena i ukoliko ugovorni organ ocijeni da naknada nije plaćena, donosi zaključak o odbacivanju žalbe”, pojasnio je za N1 advokat Nezirić.

N1
N1

Na takvu odluku, odnosno zaključak, dodaje, nema se pravo žalbe.

“Imamo pravo upravnog spora, ali je time postupak završen. UKC ima pravo da zaključi ugovor, realizovat će se nagodba bez obzira na to kakav će biti ishod na upravnom sporu”, nastavlja.

Ističe da se ovaj postupak smatra završenim, ali i da se radi o brutalnoj zloupotrebi.

“Dakle, ovo je način kako će korupcija djelovati u Bosni i Hercegovini. Institut žalbe više nemamo. Nema niko ko će stajati kao prepreka koruptivnim radnjama, jer se dosad kroz žalbe iole sprječavala korupcija. Sada više ni to ne postoji”, kaže Nezirić.

N1

Podsjećamo, na nabavku aparata koji služe teškim onkološkim pacijentima čeka se od februara prošle godine. Ranije se upozoravalo da više od stotinu pacijenata nije u mogućnosti da na vrijeme dobije terapiju te da još veći problem predstavlja to što broj oboljelih raste.

V.d. direktor UKC-a Tuzla prof. dr. Šekib Umihanić danas je saopćio da je postupak dodjele ugovora za nabavku Linearnog akceleratora, CT simulatora, Sistema za planiranje u radioterapiji i Fantoma okončan, čime su “napokon stvorene pretpostavke da UKC Tuzla ponovno uspostavi kapacitete za pružanje usluga radio terapije onkološkim pacijentima”.

UKC Tuzla dodjeljuje ugovor za nabavku linearnog akcelaratora i CT simulatora

Kazao je da će u narednim danima biti potpisan ugovor sa izabranim ponuđačem Inel-Med d.o.o. Mostar, nakon čega slijedi demontiranje opreme koja je van upotrebe i instaliranje kompletno novog sistema te je pozvao Tužilaštvo Tuzlanskog kantona da pregleda kompletnu dokumentaciju te da sagleda da li je bilo nezakonitosti u dodjeli ugovora.

“Ali i da li je bilo opstrukcija u nabavci i otežavanju nabavke od strane bilo kog učesnika u postupku, te ako je bilo, čiji je bio interes odugovlačenja i opstrukcije ove predmetne nabavke”, kazao je Umihanić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!