Umjesto najavljena tri, PS će razmatrati dva zakona: Sporan zakon o sudovima BiH

VIDEO 27. aug 202319:05 1 komentar

Umjesto najavljena tri, poslanici u PS BiH sutra će razmatrati dva reformska zakona, Zakon o vinu i Zakon o strancima koji su ranije dobili podršku Savjeta ministara. Zakon o sudovima, mogao bi postati nova tačka sporenja među koalicionim partnerima na nivou BiH, i ovaj put zbog pitanja "prenosa nadležnosti".

Zakon koji se piše više od decenije još uvijek nije spreman. Ni sutra poslanici neće razmotriti Zakon o sudovima BiH. Još jednom se pokreće pitanje prenosa nadležnosti.

Stvarna nadležnost Suda BiH je regulirana i Kaznenim zakonom BiH. Smatram da je kaznena nadležnost u skladu sa stavovima međunarodne zajednice. Kada smo na sjednici Vijeća ministara vidjeli da postoje komentari predstavnika iz Republike Srpske vezano za određeni definicije, predstavnici međunarodne zajednice su nam rekli da je crvena linija ispod koje se ne smije ići kaznena nadležnost Suda BiH“, kaže Davor Bunoza, ministar pravde BiH.

Protiv ovakvog rješenja nije samo vlast iz Republike Srpske, već i opozicija iz Federacije BiH. Bivši zamjenik ministra pravde BiH, SDA-ov kadar, Nezir Pivić kaže ovakvo rješenje smanjilo bi nadležnost Suda BiH, a ne bi ispunilo uslove EU.

Evropska komisija je od naših vlastit tražila da usvoje zakon kojim će biti osnovan Vrhovni sud Bosne i Hercegovine. Umjesto toga, dobili smo zakon kojim se slabi državno pravosuđe. Sud Bosne i Hercegovine neće imati nadležnost da sudi za krivična djela korupcije izvršena na teritoriji jednog entiteta kao niti za ona krivična djela izvršena na teritoriji samo jednog entiteta kojim su nastupile ozbiljne reperkusije ili štetne posljedice na privredu Bosne i Hercegovine“, naglasio je Pivić.

Ministar pravde odbacuje ove tvrdnje, kaže nadležnost Suda BiH će se povećati, u šta je uvjeravao i prvog čovjeka NIP-a Elmedina Konakovića.

Javnost buni, kada će Sud BiH biti nadležan za krivična djela koja su počinjena na teritoriji jednog entiteta. To je u nacrtu jasno definisano- kada nastupi šteta većih razmjera za državu BiH, prije je bila verzija za institucije Bosne i Hercegovine, a prema trenutnom Zakonu ta odredba glasi ‘kada će nastupiti štetne posljedice za ekonomiju‘”, pojašnjava Bunoza.

“Nećemo dozvoliti sigurno da se gubi nadležnost Suda BiH. Da se gubi funkcionalnost ili bilo šta prenosi na entitete, kao što danas, u ovoj političkoj klimi niko iz RS ne pristaje skoro ni na šta da se prenese na nivo države. Tako da ne zbog toga nije usvojen Zakon”, kaže Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH.

Ne ulazeći u meritum ovog Zakona, dopredsjedavajući Savjeta ministara poručuje, bez rasprave o Zakonu o ustavnom sudu, nema rasprave ni o Zakonu o sudovima.

“O Zakonima se nije odlučivalo jer nije prošlo prethodnu fazu. Ali smo vrlo jasno rekli da ne možemo razmatrati neke druge zakone koji se odnose na Sud ili sudove, a da prethodno upravo ovo ne bude dio analize koja terba da dođe pred Savjet ministara i PS BiH”, stav je Staše Košarca, ministra spoljne trgovine BiH.

Na prošloj sjednici parlamentarci su sa evropskom direktivom usaglasili Zakon o VSTV, Zakon o ombdusmanu BiH te Zakon o slobodi pristupa informacija.

Svjedoci smo stalih potresa političkih, puno priče po medijima, Međutim, puno je važnije da pravimo dijalog koji smo realizirali na prvoj sjednici kojom sam ja predsjedavao i na takav način da stvaramo ambijent u BiH za još veće iskorake, isto tako da nas i Evropa prepozna kao ozbiljnog partnera. Da sutra možemo biti članica EU“, ističe Marinko Čavara, predsjedavajući PD PSBIH

Do sada usvojeni reformski zakoni čekaju potvrdu Doma naroda PS BiH. Sjednica ovog doma je zakazana za srijedu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare