Umjesto u školskim klupama, Enes (15) dane provodi sanirajući krajiške puteve

Vijesti 20. mar 202320:22 3 komentara
N1

Slika petnaestogodišnjaka koji radi posao u firmi koje novac dobijaju za održavanje puteva obišla je regiju. Ekipa N1 je posjetila Johovice gdje živi porodica Enesa Džananovića, i uvjerila se šta stoji iza ovog nesvakidašnjeg podviga petnaestogodišnjeg dječaka - borba za goli opstanak.

Umjesto u školskim klupama, petnaestogodišnji Enes Džananović, dane provodi na lošim krajiškim putevima. Cestu koja vodi do Graničnog prelaza Hadžin potok sanirao je vlastitim sredstvima. Ekipi N1  pokazuje uplatnicu za frakciju koju je nasuo 250KM.

“Pošto sam naručio ovaj pijesak, prvo odvajam jedri i sitni pijesak, sitni stavljam u rupe, i tako cijeli dan prolazi. Malo odmaram, malo radim. Nekada se zna desiti da daju marku, dvije, pet, kako ko, da narod. Jedanaest i po kilometara, otprilike dva sata”, kazao je Enes Džananović.

Ni prvi razred srednje škole nije završio, ispisao se jer njegova šestočlana porodica nema novca. Najstariji brat Džanan završio je srednju školu, sestra Džana i on, iako im je za to vrijeme, ne idu. Jedini se, u područnoj školi u Johovici školuje najmlađi brat- Jasmin.

“Bih nastavio kada bih imao finansije, iduće godine u devetom mjesecu, nastavio bih dalje ići te tri godine”, kazao je za N1 Enes.

Želja mu je da kupi traktor i plugove, ali i da postane mehaničar, kaže već sada zna da popravlja motore. Osim na cesti, novac zarađuje i koseći, radeći sitne popravke na automobilima, a radio je, priča i na farmi.

“Nemamo dovoljno para, ali opet, kraj se s krajem sastavlja, ne žalim se, trenutno radim na ovoj cesti. Nekome idem u dnevnice raditi”, istakao je Enes.

Od novca kojeg zaradi pomaže porodici. Otac, priča Enesova majka, je lošeg zdravstvenog stanja. Imaju malo ovaca i dvadesetak koka. Prodaja jaja i jagnjadi su im takođe prihod. Nikakvu pomoć od države, kažu, ne primaju.

“Od toga živimo, što on i stariji brat zarade. Voljela bih da nam neko može pomoći, što se tiče poljoprivrede. Mi smo imali plastenike, to smo držali, imamo iskustvo, ali je nama nevrijeme uništilo. Voljeli bismo da to opet nekako priuštimo i da se i dalje bavimo poljoprivredom. Suprug ne može raditi, ranjen je invalid, a ja sam kući sa djecom, i to nam je dobro došlo”, kazala je Jasmina Džananović, Enesova majka.

Da nesreća ne ide sama, Enes, priča, prevaranti su više puta za njihovu porodicu skupljali novac. Kada ga skupe, nestanu bez traga. Tako su rupe na putu, postale jedini sigurni, izvor prihoda.

Više u prilogu Aleksandre Tolj Ružić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare