UNRS poziva predlagače zakona da uspore proceduru i daju vremena za raspravu

Vijesti 09. mar 202314:21 0 komentara
N1

Udruženje novinara Republike Srpske povodom procedure oko donošenja izmjena krivičnog zakona u domenu kriminalizacije klevete, odnosno nove najave zakona o regulisanju rada nevladinih organizacija po uzoru na američki, apeluje na predlagače da uspore proceduru i učine proces što dostupnijim najširoj javnosti, kako bi se povećala upotrebljivost, korisnost i dugotrajnost zakonskih izmjena na opštu korist zajednice.

“UNRS nije konsultovano ni u kom segmentu ranije najavljenih zakonskih izmjena u pogledu uvrede i klevete, kao ni u najavi novog zakona o NVO-sektoru, a jednako su tako tretirana i druga udruženja, odnosno nosioci javnog života. Smatramo da je javnosti nedovoljno jasno predstavljeno, nedostojno i na neprimjerenom nivou komentarisano bilo koje od ovih najavljenih zakonskih rješenja, pa predlagača zakona pozivamo da nipošto ne žuri sa upućivanjem istog pred poslanike”, navode u saopćenju iz Udruženja novinara RS.

Resorne ministre, javne tužioce i druge nosioce funkcija bitnih ili povezanih sa sudskom vlašću i medijima, pozivamo da pred građanima, najbolje u programu uživo, iznesu svoje stavove i motive povodom zakonskih izmjena; uz najmanje nekoliko krugova javnih rasprava otvorenih za cjelokupnu javnost. Samo na taj način će se doći do zadovoljavajućeg i demokratskog zakonskog rješenja. Dosadašnja dinamika i procedura izaziva zabrinutost da neće biti tako.

UNRS koristi priliku da apeluje na nadležne da se istraži jesu li oštećenja na vozilima u vlasništvu novinara A. Trifunovića i N. Morače iz Banje Luke, preduzeta u svrhu mobinga, zastrašivanja i prijetnje; te da o nalazima istrage obavijesti javnost, navode u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!