Vaskršnja poruka iz Tuzle: Volimo sve ljude bez obzira na vjeru

Vijesti 16. apr 202309:35 2 komentara
Anadolija

Vrijedne ruke članica Kola srpskih sestara “Kosovka djevojka“ iz Tuzle, u Bosni i Hercegovini, pred ovogodišnji Vaskrs pripremile su 1.500 vaskršnjih jaja. Čin farbanja obavljen je u dvorištu Crkve Uspenja presvete Bogorodice na Veliki četvrtak, nakon čega su se pravoslavne vjernice i vjernici okrenuli obavezama koje su ih čekale do Vaskrsa.

Članica Kola srpskih sestara je i Vesna Kraupner iz Tuzle, koja se za Anadoliju prisjetila dana kada je kao djevojčica zajedno sa svojom porodicom dočekivala velike praznike

“Ja se sjećam svog oca koji je imao običaj da pred vaskršnji post obavezno opere suđe jer se jela posna hrana. To mi je ostalo u sjećanju i moj otac koji je svojoj prvoj unuci uvijek kupovao garderobu, haljinice i čarapice u bijeloj boji. Toga se najviše sjećam i njegovog odlaska na Vasrks na zornicu u pet sati“, kaže Kraupner.

Običaji roditelja i porodična tradicija odredili su njen dalji životni put. Mnogo vremena pred svaki praznik provodi u crkvi, a uz veliki trud uspijeva održati i porodičnu tradiciju.

“Više vremena ovdje provedem, a vrlo malo vremena imam s porodicom kod kuće mada mi nije velika porodica imam majku, brata i muža. Stignem da obiđem majku, obilježimo praznik s ručkom, odnesem joj jaja i tako“, priča Kraupner.

Sjeća se kako je njena prva kupljena knjiga bila Biblija i da je kao djevojčica počela čitati svetu knjigu. Raduje se svakom prazniku, evocira uspomene, a tradicionalne običaje prenosi na mlađe generacije. Ima ljubavi za sve dobre ljude jer je tako vaspitana i odgojena, pa njena vaskršnja poruka glasi:

“Volim sve ljude, bez obzira na vjeru. Ja ljude samo dijelim na dobre i loše, po vjeri ljude da razlikujem ne pada mi na pamet. Samo na dobre i loše to je to.“

Članice Kola srpskih sestara “Kosovka djevojka“ vaskršnja jaja su bojile na specifičan način, u drvenoj korpi koja se spušta u kazan vrele vode sa bojama. Jaja se skuhaju, ali i dobiju crvenu boju koja simbolizira prolivenu Isusovu krv.

Takva tradicija je karakteristična za Ukrajinu, ali se odnedavno primjenjuje i u Tuzli. Korpa sa ofarbanim crvenim jajima ostavlja se u crkvi, a na dan liturgije dijeli se vjernicima i građanima i građankama Tuzle na Trgu slobode i drugim lokacijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare