Objavljen snimak džeparenja turista u Sarajevu, turistički radnici uputili apel

Vijesti 20. mar 202314:18 4 komentara
Anadolija

Udruženje turističkih radnika 'Vučko' iz Sarajeva oglasilo se o dugogodišnjem problemu glavnog grada Bosne i Hercegovine - džeparenju. Ono, naglasili su, prijeti da kod sve brojnijih turista u Sarajevu ostavi dojam 'opasnog grada', stoga se lokalne vlasti što prije moraju uhvatiti u koštac sa izazovom.

Iako su na meti džeparoša konstantno i građani, pa su tako brojni na svojoj koži osjetili krađu ili njen pokušaj, turistički radnici imaju posebnu perspektivu o izraženosti ovog problema.

“Radeći na terenu sa stranim gostima, svakodnevno smo svjedoci džeparenja prilikom obilaska grada, na Baščaršiji, oko Sebilja i stare jezgre grada tokom dana, a naročito u noćnom periodu”, naveli su u saopštenju iz Udruženja turističkih radnika ‘Vučko’ iz Sarajeva.

Naglasili su kako su turistički radnici na terenu tokom protkele turističke sezone svakodnevno komunicirali sa policijskim službenicima i pozivali na zaustavljanje džeparoša u pokušaju u činjenju krivičnog djela.

Ujedno, tvrde da tamo gdje je problem bio posebno izražen, u sarajevskoj općini Stari grad, tokom prošle sezone ostvaren je veliki pomak u borbi sa zaustavljanjem džeparoša.

Ipak, sa dolaskom nove sezone, problem prijeti da postane sve uočljiviji.

“Svakodnevno smo izloženi istim skupinama džeparoša, koji su i otprije poznati kako službenicima policije, tako i lokalnom stanovništvu uopće, te ako na vrijeme ne reagujemo i zajedno se ne angažujemo, Sarajevo će među stranim gostima biti prepoznato kao opasno mjesto, a slika koja se šalje u svijet će biti izuzetno loša”, istakli su.

Poseban apel uputili su lokalnim vlastima.

“Krajnje je vrijeme da se lokalne vlasti počnu odgovorno ponašati, budući da se iz godine u godinu Sarajevo prepoznaje kao izrazito atraktivna destinacija i u svezi s tim je potrebno čim prije djelovati na rješavanju ovih problema za koje definitivno postoji rješenje, ali je glavna prepraka trenutačni nedostatak volje da mu se učinkovito doskoči”, naglasili su.

Uz saopštenje, kao samo jedan u nizu primjera izvođenja ovog krivičnog djela, objavili su i snimak džeparenja izuzet sa nadzornih kamera u sarajevoj ulici Hadžiristića, a koji se desio 16. marta ove godine. Tvrde kako se radi o stranim turistima, a kako su kradljivci “građanima dobro poznata skupina”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare