Vijeće EU: S nestrpljenjem očekujemo potvrdu kandidatskog statusa za BiH

Vijesti 13. dec 202213:52 1 komentar
Reuters

Vijeće za opće poslove Europske unije danas je odobrilo zaključke o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja, kojima se između ostalog za Bosnu i Hercegovinu preporučuje dodjela statusa zemlje kandidata za članstvo u EU, navodi se u zvaničnom saopštenju Vijeća EU nakon sastanka održanog u utorak.

U zaključcima se procjenjuje stanje u svakom od kandidata za članstvo u EU i partnera, utvrđuju se smjernice o reformskim prioritetima i ponovno se potvrđuje predanost Vijeća politici proširenja EU.

U skladu s revidiranom metodologijom proširenja koju je Vijeće odobrilo 2020., snažan fokus stavljen je na temeljne reforme u područjima vladavine prava, temeljnih prava, ekonomskog razvoja i konkurentnosti, jačanja demokratskih institucija i reforme javne uprave”, navodi se u saopštenju.

Savjet opštih poslova EU odobrio kandidatski status Bosne i Hercegovine

Nakon zaključaka Europskog vijeća iz mjeseca juna i u svjetlu preporuke Europske komisije od 12. oktobra 2022., Vijeće za opće poslove je preporučilo da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, što je potrebno da potvrdi i Europsko vijeće kako bi odluka bila konačna.

Iz Vijeća poručuju kako se Bosni i Hercegovini daje preporuka za kandidatski status “uz razumijevanje da se poduzmu koraci navedeni u preporukama komisije u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanja migracijama i temeljnih prava”.

Vijeće s nestrpljenjem očekuje potvrdu ove odluke na Europskom vijeću u decembru”, dodaje se u saopštenju.

Ovim povodom, ministar za vanjske i europske poslove Češke Republike, zemlje predsjedavajuće EU, poručio je kako je politika proširenja uporište za mir, demokraciju, prosperitet, sigurnost i stabilnost na europskom kontinentu,

Svojim zaključcima Vijeće šalje snažnu poruku svoje predanosti proširenju EU. Posebno sam zadovoljan preporukom da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata i priznanjem za reformske napore Ukrajine u ovako teškim vremenima”, kazao je češki ministar Mikulas Bek.

Podsjećamo, Europska komisija je u oktobru ove godine dala zeleno svjetlo za dodjelu kandidatskog statusa uz očekivanja da vlasti BiH poduzmu određene korake na ispunjavanju ključnih reformi. Današnje odobrenje kandidatskog statusa na Vijeću za opće poslove potrebno je da bude potvrđeno pred Europskim vijećem kasnije ove sedmice kako bi odluka bila konačna, a BiH i službeno postala zemlja kandidat za članstvo u EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare