Vijeće ministara povuklo s dnevnog reda Prijedloga izmjena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Agencije za državnu službu BiH

Vijesti 17. okt 202414:16 0 komentara
N1/F.Z. (Ilustracija)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održava sjednicu na kojoj je više tačaka, a s dnevnog reda povučen je Prijedloga pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine. Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta BiH Jasmin Emrić kazao je, prije početka sjednice, kako se ovim Prijedlogom nastavlja "trend cijepanja, trojčenja institucija BiH jer se njime planira osnivanje novih unutrašnjih samostlanih odjeljenja u Mostaru i Banjaluci".

Pozvao je i Trojku da ne glasa za njega.

“Mi postavljamo pitanje zašto? Koji je razlog? U materijalima koji su nam bili dostupni nismo pronašli odgovor niti smo uvjereni da je opravdano osnivanje novih odjeljenja u Banjaluci i Mostaru. Također, ovim Pravilinikom povećavaju se izdvajanja iz budžeta za ova nova dva odjeljenja za nekoliko stotina hiljada KM jer potrebno je kupiti poslovne prostore, urediti ih, te osigurati sredstva za plaće. Predviđeno je povećanje za osam službenika – po četiri u Mostaru i Banjaluci. Ne vidimo opravdanost. Trebalo je jačati agenciju i kadrovski i u svakom drugom smislu u skladu s postojećim Pravilnikom o Agenciji”, rekao je Emrić.

F.Z./N1

Govorio je i o nacionalnoj strukturi zaposlenih navodeći da ne održava zakonski propisanu normu kada su u pitanju Bošnjaci.

Džemal Smajić, delegat u Domu naroda kazao je kako, otkako je došla Trojka na vlast i ušla u koaliciju sa HDZ-om i SNSD-om, njima prepustila ključne funkcije.

“Trojka nas Bošnjake je svela na svega 20 posto na rukovodećim pozicijama i mjestima direktora raznih agencija za 14-15 mjeseci. Ako se ovako nastavi trend, Bošnjaka će biti svega 10 posto iako nam Ustavom pripada 50 posto, a sve po Popisu iz 2013. godine. Radi se i o potpunoj decentralizaciji institucija BiH, slabljenju institucija BiH itd”, rekao je Smajić.

Nakandno je saopšteno da je Vijeće ministara BiH povuklo ovu tačku s dnevno reda. Cijeli dnevni red pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!