Višković: Dodik, Stevandić i ja nećemo pojesti 14 tona pomfrita

N1

U javnosti je jučer odjeknula vijest o potezima Vlade Republike Srpske, koja se odlučila na nabavku hrane i pića u vrijednosti od skoro milion maraka. Premijer RS danas je novinarima pokušao pojasniti odluku.

Ugostiteljski servis Vlade RS raspisao je nabavku prehrambenih proizvoda za restoran Narodne skupštine RS, Palatu predsjednika, za restoran „Rajska dolina“ na Jahorini, za poslovni objekat Vlade RS u Istočnom Sarajevu kao i za restoran u Administrativnom centru Vlade RS.

Ono što je interesantno je da se od ponuđača, koji ih bude snabdijevao gaziranom vodom, traži da ima najmanje 15 rashladnih vitrina zapremine 418 litara i temperaturnog režima od nula do deset stepeni celzijusovih.

Između ostalog, u Vladi RS procjenjuju da će se u pomenutim institucijama i hotelu „Rajska dolina“ pojesti skoro sedam tona pomfrita, kao i 430 kilograma fileta orade – što je izazvalo posebno negodovanje u javnosti.

O planiranoj nabavci danas je za Srnu govorio i premijer RS Radovan Višković.

Kaže – ona nije namijenjena “za njega ili predsjednika RS, već za javni, odnosno Ugostiteljski servis Vlade RS”.

“Ovo nije za restorane Vlade RS, iako su i oni uključeni u to, već više za javni servis koji upravlja i gazduje i objektima na Jahorini, odnosno `Rajskom dolinom` i objektima koji pripadaju tom kompleksu. To je isključivo jedna javna nabavka koja je obuhvaćena i za te potrebe”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Komentarišući tvrdnje da je “Vlada RS spremna da izdvoji oko milion KM za nabavku najkvalitetnijih namirnica za potrebe Palate predsjednika RS, Narodne skupštine RS i restorane Vlade RS”, Višković je naglasio kako on kao predsjednik Vlade RS, Dodik kao predsjednik entiteta, te Nenad Stevandić kao predsjednik entitetske skupštine Republike ili Narodne skupštine neće “pojesti 14 tona pomfrita i druge hrane”.

“Tema koja treba da zabavi javnost u RS, po meni je, kada sam to pročitao – degutantna. To je nešto što je uključeno i ono što posluje na bazi ekonomskih okvira”, naglasio je on.

Višković je istakao da, ukoliko su popunjeni kapaciteti u “Rajskoj dolini” gosti imaju pravo da dobiju hranu kakvu žele, te naveo da Ugostiteljski servis podliježe javnim nabavkama, budući da je u okviru Vlade RS.

“Ne može samostalno kao ostali ugostitelji da ode na pijacu ili mesaru pa da danas kupi namirnice, već mora da prođe javne nabavke. To je isključivo zbog njih i sve što se /u medijima/ pominje u vezi sa luksuzom, namijeljeno je za te potrebe 99 odsto, a ne za mene ili predsjednika Republike Srpske”, rekao je Višković.

O problematiziranim nabavkama više možete čitati OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad