Visokoobrazovani u RS imaće zagarantovanu platu od 2700 KM ako se usvoji prijedlog sindikata

Vijesti 27. aug 202413:34 0 komentara
N1

"Novi sistem plata u Republici Srpskoj", dokument je koji je predložio Savez sindikata Republike Srpske. Ukoliko bude prihvaćen od socijalnih partnera to bi značilo rast plata svim kategorijama zaposlenih. Za visoku stručnu spremu, rekla je predsjednica Saveza sindikata Ranka MIšić, plata bi u konačnici bila kao tri minimalne, dakle oko 2700 KM.

“Za sada jedina sigurnost za radnika u Republici Srpskoj je iznos najniže plate. Sve druge plate zavise od volje druge strane i to ne privlači radnike. Da je danas na snazi ovaj sistem plata koji mi predlažemo imali bismo više novca za investiticije, penzije, fondove, zdravstveni i obrazovni sistem”,  navela je MIšićeva.

Premijer RS Radovan Višković sračunao je da bi zaposleni sa VSS po željama sindikata u predloženom dokumentu mogli imati zagarantovanu platu od 2500 KM.

N1

Rekao je da je od 2018. godine, pa i za njegovog mandata urađeno mnogo na rastu platu, odnosno da je prosječna sa nešto više od 700 KM, narasla na 1400 KM u Republici Srpskoj. Borba sa sivom zonom je neprestana, ali dodaje sve je manje plata u kovertama.

“Vlada je spremna u svakom momentu da o ovom dokumentu razgovara. Da li je ovo najbolje rješenje? Nisam siguran. Možda ćemo doći do rješenja koje danas niko nije pomenuo, ali do njega možemo doći samo dogovorom. Nikad nisam prihvatio činjenicu da u jednom privrednom subjektu svi zaposleni imaju najnižu platu, ali po današnjim zakonskim rješenjima to je izgleda moguće i to nije prekršaj. Smatram da to nije normalno. Na kraju krajeva i najnižu platu uvijek mora da donese Vlada iako bi i to trebalo da bude predmet pregovora. Očito mnogi sastanci Ekonomsko-socijalnog savjeta kako počnu tako i završe, ne usvoji se čak ni dnevni red, nego se u startu krene sa svađama i ne dođe se ni do čega. Ali, ukoliko tog dogovora ne bude, Vlada će na kraju vjerovatno morati posegnuti za izmjenama zakona da oduzme to pravo i sindikatu i poslodavcima i da u Zakonu o radu propiše i neke platne grupe i koeficijente koji su trebali da budu predmet kolektivnog pregovaranja. Očito za ovih desetak godina od toga nema ništa i moramo da pribjegnemo nekoj drugoj varijanti”,  naveo je Višković.

N1

Premijer ističe da je RS po parametrima bolja od FBiH, uprkos pritiscima koje trpi.

Dokumentom su predloženi zagarantovani koeficijenti;

VSS 2,75
VŠS 2,2
SSS 1,75
VKV 1,85
KV 1,4

PK 1,2
Nk 1

Jedan od istaknutih poslodavaca u RS, bivši predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić je na X napisao:

“Apsolutna podrška za sindikalni prijedlog da minimalac za VSS bude 2450 KM. Čekamo da Vlada i javna preduzeća isplate svojim radnicima pa će i poslodavci. Šta je 2 milijarde, to već sve leži na računima”, naveo je.

N1

Konferenciji osim članova organa Saveza sindikata i predstavnika granskih sindikata, prisustvuju ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, ministar enrgetike i rudarstva Petar Đokić, te direktori Republičkog inspektorata, Poreske uprave i nadležnih fondova Republike Srpske.

Savez sindikata ovom konferencijom obilježava 32 godine rada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!