Vjerski i politički lideri čestitali praznik pravoslavnim vjernicima

Vijesti 06. jan 202116:12 0 komentara
Fena

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, brojni funkcioneri, javne ličnosti, politički i vjerski lideri čestitali su pravoslavnim vjernicima nastupajući praznik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je čestitku mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i pravoslavcima u Bosni i Hercegovini povodom Božića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

“Povodom velikog pravoslavnog praznika Božića, Vama i svim pravoslavcima u Bosni i Hercegovini upućujem srdačne čestitke. Božić je praznik nade i vjere u bolje sutra i predstavlja vrijeme za jačanje duhovne snage te jačanje i obnavljanje međuljudskih veza.

Svim pravoslavcima želim da predstojeće praznične dane provedu u miru, dobrom zdravlju i radosti, unutar svojih porodičnih krugova, te da i ovaj Božić protekne u duhu viševjekovne bosanskohercegovačke tradicije međusobnog poštovanja i uvažavanja”, naveo je Džaferović.

Povodom nastupajućeg praznika pravoslavnog Božića, član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je najsrdačnije čestitke mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i svim građanima u Bosni i Hercegovini i u svijetu, sa željom da ga provedu u zdravlju i sreći, s porodicom i prijateljima.

“Božić je velika radost za sve vjernike, nadahnuće za obnovu ljubavi, vjernosti, izgradnju mira i napretka u odnosima među ljudima. Uči nas da brinemo jedni o drugima i pomažemo onima koji su u nevolji, da budemo solidarni. Nadam se da će Božić doprinijeti da učvrstimo bolju zajedničku budućnost izgrađenu na povjerenju, toleranciji, multikulturalnosti i suživotu.

Povodom velikog hrišćanskog praznika Božića, Vama i svim vjernicima pravoslavne vjere u BiH i inostranstvu upućujem iskrene i najtoplije čestitke. Neka vam praznik Hristovog rođenja donese radost i mir u krugu porodice i prijatelja. Mir Božiji, Hristos se rodi”, stoji u Komšićevoj čestitki.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je mitropolitima, episkopima, sveštenstvu i monaštvu Srpske pravslavne crkve /SPC/ i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti Badnji dan i Božić, istakavši da simbolika ovih velikih praznika treba da bude putokaz svima u teškim vremenima prepunim iskušenja i izazova.

“Želim da vam ovi praznici donese snagu da se izborite sa svim izazovima sa kojima se susrećemo, posebno u vrijeme pandemije virusa korona koja hara svijetom i odnosi brojne živote, te da praznične dane provodete u krugu svojih najdražih okruženi ljubavlju, toplinom i radošću”, istakao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će Božić podstaći sve ljude da pokažu više ljubavi, tolerancije, razumijevanja i brige za druge u ova teška i izazovna vremena.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas čestitku mitropolitu Hrizostomu povodom predstojećeg blagdana Božića.

”Svaki blagdan je vrijeme radosti i okupljanja, vrijeme želja i darivanja. Želim da predstojeći blagdan proživite u miru i radosti, da ga provedete u društvu najmilijih i da našoj zajedničkoj domovini podarite dodatne ljubavi, topline i zagrljaja”, kazao je.

U nadi da će zajedničkim zalaganjem dati vlastiti doprinos boljitku BiH, uputio je najiskrenije želje napredak vjerske zajednice u pravcu dobra i humanosti – navodi se u božićnoj čestitki reisu-l-uleme, javlja Mina.

Vrhbosanski nadbiskup metropolit i predsjednik Biskupske konferencije (BK) Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić uputio je pravoslavcima i episkopima u BiH čestitku u povodu nastupajućeg blagdana Božića.

Čestitku je poslao mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu, bihaćko-petrovačkom episkopu Sergiju, zvorničko-tuzlanskom episkopu Fotiju, zahumsko-hercegovačkom vladiki Dimitriju te dekanu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči protojereju-stavroforu Vladislavu Topaloviću, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vrhbosanske nadbiskupije.

“Primio sam vašu ljubaznu Božićnu čestitku s lijepim željama i porukom, kako za Božić tako i za Novu godinu 2021. nama katolicima. Hvala Vam na tim željama i čestitki. Kako uskoro isto Otajstvo Božića slavite zato uzvraćam čestitku za Božić sa željama da to slavlje donese radost i mir u srca ljudi i obitelji te među narodima. Pred betlehemskim jaslicama zastaje svaka ljudska mudrost i znanje. Samo ponizna duša puna vjere i predanja u Božju svemoć, poput Marije, može prihvatiti i pokloniti se djetetu Isusu u jaslicama. Vama osobno, kao svim vjernicima, svećenicima, te monasima i monahinjama izričem svoju Božićnu čestitku drevnim riječima: Mir Božji – Hristos se rodi! Zaista se rodi! U novoj 2021. godini neka Vas prati u životu i radu uspjeh i Božji blagoslov. Uz iskrenu čestitku upućujem i najiskrenije pozdrave u Gospodinu!”, stoji u čestitki kardinala Puljića.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović uputio je mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i pravoslavnim vjernicima u Bosni i Hercegovini čestitku povodom pravoslavnog Božića.

“Vama i pravoslavcima u Bosni i Hercegovini, čestitam Božić, uz želju da ga provedete u dobrom zdravlju i miru, dijeleći radost Božića sa svojim komšijama u skladu s bosanskohercegovačkom tradicijom multikulturalizma. Vrijeme praznika je vrijeme za jačanje postojećih i obnavljanje raskinutih porodičnih i prijateljskih veza. Neka se praznična atmosfera iz porodičnih domova prelije na čitavo društvo i doprinese težnji za boljom i svjetlijom sutrašnjicom”, poručio je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović čestitao je Božić mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i pravoslavnim vjernicima u BiH, uz želju da praznik donese mir i zdravlje.

Čović je čestitku uputio u svoje i u ime hrvatskog naroda, saopšteno je iz Parlamenta BiH.

“Preosvećenim episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima Srpske pravoslavne crkve u BiH upućujem iskrene čestitke povodom nastupajućeg Božića”, napisao je Čović u čestitki.

“Svjesni smo kako niko nije izuzet iz Božije blizine i snage njegove nježnosti. Neka nam, stoga, svima radost i svjetlost Božića donese mnogo zdravlja, mira i radosti. Čestit i blagosloven Božić”, naveo je Čović.

Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović čestitala je Božić svim pravoslavnim vjernicima koji praznuju prema julijanskom kalendaru, sa željom da ovaj najradosniji hrišćanski praznik, u duhu običaja i vjerske tradicije, u domove unese radost, ljubav, duhovni mir, nadu u napredak i bolje sutra.

“Rođenje Isusa Hrista nas okuplja, zbližava i podsjeća na istinske ljudske, porodične vrijednosti, a vrijeme koje je iza nas, sa puno izazova, još jednom je pokazalo koliko su nam važni zdravlje, snaga zajedništva i humanosti”, navela je Cvijanovićeva u božićnoj čestitki Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i cjelokupnom pravoslavnom narodu srpskom.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!