Vlada FBiH dala saglasnost: RMU Breza zapošljava 25 rudara

Ekonomija 19. jan 202312:41 0 komentara
N1

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je saglasnost za prijem 25 radnika na šest mjeseci u Rudnik mrkog uglja Breza. Kako je saopćeno, radnici će raditi u pogonima Sretno i Kamenice.

“Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije uputila je krajem decembra Elektoprivreda BiH akt kojim traži saglasnost za zapošljavanje 25 radnika na šest mjeseci. EPBiH je u obrazloženju navela da je u RMU Breza na dan 31.12.2021. godine bilo ukupno 1.059 radnika, dok je ukupan broj polovinom decembra prošle godine iznosio 934. Također je navedeno da su u toku aktivnosti na modernizaciji i realizaciji procesa prestrukturiranja u zavisnim društvima – rudnicima uglja po svim segmentima, a s ciljem povećanja njihove produktivnosti. Prestrukturiranje ljudskih resursa moguće je očekivati nakon što se okončaju određene aktivnosti iz Sporazuma JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, rudnika uglja u sastavu Koncerna i Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH od 1.12.2021. godine. Istaknuto je da su ovi radnici neophodni za izvođenje rudarskih radova (pripreme i dobijanja uglja), a sve s ciljem ostvarivanja zadatih proizvodnih rezultata, te neometanog procesa proizvodnje”, naveli su iz Vlade FBiH.

Broj radnika za koje se traži saglasnost za prijem je sistematizovan i nepopunjen u važećoj sistematizaciji radnih mjesta.

Vlada FBiH danas je i imenovala i Nadzorni odbor Željeznica FBiH.

“Nakon provedene konkursne procedure, a na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, data je prethodna saglasnost za imenovanje Jasmine Hadžić, Nisveta Mujanovića, Ibrice Čevre, Ivane Tomović, Tomislava Galića i Asmire Hujdurović – Ibrišimović (uime sindikata) za članove Nadzornog odbora Javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH d.o.o Sarajevo, na period od četiri godine, počev od dana stupanja na snagu Odluke Skupštine o njihovom imenovanju”, navode iz Vlade FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!