Vođa K-9 tima GSS Sarajevo: Zašto tražimo mrtve, zar se prvo ne traže živi

Vijesti 06. okt 202416:11 0 komentara
Mario Demirović (N1)

Mario Demirović, vođa K-9 tima GSS Sarajevo, odbacio je navode Sabahudina Spahovića, iz Federalne uprave civilne zaštite, kako "niko u Bosni i Hercegovini nema potražnog psa koji je istreniran, obučen i certificiran za traganje za mrtvim tijelima".

Demirović je u razgovoru za N1 upitao zašto se prvo traže mrtve osobe, zar se ne bi trebali prvo tražiti preživjeli…

“Uopšte ne trebamo pričati o psima za vodu, to je drugi posao. Bilo je dovoljno terena prvih sati da se pregleda. Imamo fotke dronova, uopšte psi za vodu nisu trebali. Tu su trebali psi koji traže preživjele, prvo se traže žive osobe. Ko sa pravom može reći da se traže mrtve osobe, a maloprije je nađen dječak”, rekao je on.

Demirović je dodao kako ne zna Spahovića, nikada ga nije vidio i nije mu jasno zašto je izjavio da u BiH nema istreniranih pasa za potrage.

“Jedina nam je radost kada nađemo nekog i uradimo dobro djelo. Svi smo vidjeli (u Turskoj) da smo bili od koristi”, kazao je Demirović i priznao da su psi nisu licencirani, ali…

“Ljudi u Turskoj nas se sjećaju, sjećaju se naša dva psa za koja kažu da su nelicencirani. Jedan jest, a drug nije. Ima još pasa u BiH koji imaju licencu”, naveo je za N1.

Više informacija možete pročitati u BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!