Vrhovni zapovjednik NATO snaga za Evropu: Pratimo situaciju u BiH i na Kosovu, šaljemo još osoblja i tešku opremu

Vijesti 17. apr 202416:02 0 komentara
Twitter, screenshot

Vrhovni zapovjednik NATO snaga za Evropu (SACEUR) i zapovjednik Evropske komande Oružanih snaga SAD-a (USEUCOM), general Christopher Cavoli, rekao je na saslušanju pred američkim Kongresom da se pomno prati situacija u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, te najavio slanje dodatnih snaga i "teške opreme" na područje Zapadnog Balkana kako bi se odgovorilo na moguće incidente.

NATO nije savez sa jednim problemom, mi nismo zemlja sa jednim problemom, pa je važno prepoznati da se u Evropi dešavaju i druge stvari koje nisu dobre za nacionalne interese SAD”, rekao je on.

Podcrtao je da su i ta dešavanja povezana s ratom u Ukrajini.

Uradili smo kompletnu reviziju plana operacije posebno za KFOR. Tako se pokazalo da nam ne treba samo više snaga, već i jače snage. Trenutno smo u procesu nabavke toga, nacije su bile prilično velikodušne, ali poslaćemo tešku opremu na teren i više ljudi. Druga stvar je da razvezujemo odnos između rezervnog sastava i misije EU ALTHEA u BiH i misije KFOR, jer je to bila ekonomija koju više ne možemo sebi priuštiti, da tamo dijelimo stratešku rezervu”, rekao je on.

Posebno je izrazio zahvalnost Francuskoj po ovom pitanju, navodeći da je bila posebno velikodušna.

Smatram da smo sada u dobroj poziciji, ali uvijek je potrebno budno pratiti situaciju. Pokrenuli smo barem dvije fokusirane misije kako bismo povećali prikupljanje informacija da bismo što bolje razumjeli šta se događa u obje te zemlje“, dodao je Cavoli.

Cavoli je u svom izvještaju Komitetu za oružane snage američkog Senata 10 aprila naveo da je situacija na Zapadnom Balkanu je postala više napeta u protekloj godini.

Pregovori za rješavanje unutrašnjih političkih i društvenih pitanja nisu napredovali. Ruski zloćudni uticaj na podsticanje tenzija doprinosi ovoj regionalnoj nestabilnosti”, naveo je on.

Nasilje se pogoršalo – kako spontano tako i ono koje se podstiče izvan zemlje”, naveo je, te podcrtao da su napadi na kosovsku policiju i gomilanje srpskih trupa na granici sjevera Kosova predstavljali “najveću prijetnju po pitanju međudržavnog nasilja od kraja rata 1999. godine i ilustrovali zabrinjavajući nivo nestabilnosti u regionu”.

Kao odgovor na eskalaciju tenzija, NATO je poslao trupe iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i Rumunije da pojačaju svoju mirovnu misiju na Kosovu. Cavali je dodao da, pored toga, savez “preispituje svoj položaj snaga u mirovnoj misiji na Kosovu kako bi odgovorio na novo okruženje pretnji”.

Etničke tenzije u Bosni i Hercegovini takođe imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana. Aktivnosti Rusije na podsticanju napetosti između etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj oslabiti zemlju i spriječiti produbljivanje veza sa EU i NATO-om. Etno-nacionalistička politika sprječava Bosnu i Hercegovinu da usvoji prijeko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unaprijedile njene euroatlantske integracije”, naveo je.

Istakao je da bh. entitet Republika Srpska “nastoji oslabiti državne vlasti i oslabiti odnose sa EU i NATO-om, istovremeno održavajući bliske veze s Rusijom”.

Također je spomenuo “aktivne operacije ruskog uticaja u Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i drugim zemljama Zapadnog Balkana” te istakao da one “i dalje predstavljaju izazove za jedinstvo saveza, kao i za opštu stabilnost u regionu”.

Narativi koje Rusija objavljuje podstiču međuetničke tenzije i degradiraju podršku vladavini prava i demokratiji uopšte”, naveo je.

Dodao je da Rusija u tome možda nije sama: “Uloga Srbije u ovim operacijama uticaja ostaje upitna”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!