Walsh: Ako Trump bude predsjednik, zaboravite na najveću demokratiju na svijetu

Vijesti 29. jun 202315:31 0 komentara
N1

Kako je Republikance gurnuo u kult Donalda Trumpa, zbog čega će se izvinjavati do kraja života, kako je "ludi Republikanac" kako se naziva postao saborac Baracka Obame i Demokrata u borbi protiv Trumpa, koliko je ugrožena američka demokratija i kako Amerika ugrožava svijet u ekskluzivnom intervjuu za N1 odgovara nekadašnji Republikanski kongresmen i jedan od orginalne postave Tea Party, Joe Walsh.

N1: Kada pogledate bivšu stranku i šta se dogodilo u godinama od januara 2017. do januara 2021. godine, nedavno ste u jednom videu rekli da bi Vaša bivša stranka i Donald Trump mogli da unište demokratiju u Sjedinjenim Državama. Zašto to mislite?

WALSH: Mislim da cijeli svijet treba da čuje ovu poruku. Hodali smo na prstima oko Donalda Trumpa. Donald Trump je pokušao da okonča našu demokratiju prije dvije i po godine. Izgubio je 2020. godine. Predvodio je nasilan pokušaj rušenja tih izbora. Trump je pokušao da okonča našu demokratiju. Nisam jedini koji ovo kaže. Ponovo ga držati podalje od Bijele kuće ključno je za očuvanje ove demokratije jer je jednom pokušao da ju okonča. Ako ponovo bude predsjednik, zaboravite na nas. Mislim to. Zaboravite na najstariju, najveću demokratiju na svijetu.

N1: Zapanjujuće je čuti Vas, Joe Walsha, glas Pokreta Čajanke, koji je godinama i godinama jurio Baracka Obamu, najglasniji tip u Kongresu, u mnogim prilikama, da je sada izgovorio te riječi. A nedavno sam gledao jedan podcast gdje ste rekli da osjećate da ste pogriješili u nekim stvarima u vezi s predsjednikom Obamom, ali to nije ono što ću Vas pitati. Ovo je stvar. Prije nekoliko godina, kada sam razgovarao sa Samanthom Power, koja je tada bila samo profesorica na Harvardu, rekla mi je da je George W. Bush, sa svim njegovim zločinima, sa svim njegovim ratovima i svime šta je radio kao predsjednik Sjedinjenih Država, da je bolji od Donalda Trumpa. Dakle, moje pitanje je ovo – Kada vidimo Dicka Cheneyja kako dolazi na za govornicu Predstavničkog doma i dobija dobrodošlicu od Nancy Pelosi, njegovog najvećeg neprijatelja tokom godina i godina u odnosima, da li je to način kako popraviti Republikance Sjedinjenih Država, da umjereni Republikanci ili čak konzervativni, ali normalni Republikanci rade s Demokratama i pronađu način kako spasiti Ameriku?

WALSH: Da. Nisam umjereni Republikanac. Ja nisam normalan Republikanac. Ja sam ludi Republikanac Pokreta Čajanke. A evo šta je važno. Niko nije išao na Baracka Obamu teže od mene. I mnogo toga što sam uradio je pomoglo da dođe do Trumpa. Glasači Republikanske stranke dugo su se osjećali ignorisanim. A onda su se pojavili ljudi poput mene, koji su raspalili republikanske glasače, naljutili ih i pomogli da se boje Obame i svih ovih drugih stvari. Tako da sam odigrao zaista veliku ulogu u pomaganju da se dođe do Donalda Trumpa i moram da živim s tim. I provešću ostatak života izvinjavajući se zbog toga, jer se zbog toga moram izviniti. Ali, da, ovo je ludo vrijeme u kojem živimo. Joe Walsh i Barack Obama prije 8, 9, 10 godina bili su smrtni neprijatelji. Sada su Joe Walsh i Barack Obama na istoj strani. Razmislite o tome. Braneći demokratiju od ove Republikanske stranke, tu smo danas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!