Zahtjev HNV-a Schmidtu: Ne delegitimirati Hrvate Tuzle, Bihaća, G. Vakufa…

Vijesti 27. aug 202212:19 2 komentara
Christian Schmidt (N1)

Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine poručilo je u subotu kako ohrabruje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da, unatoč političkim pritiscima sa različitih strana, svoje odluke usmjeri na sprječavanje zloupotreba i blokada prilikom provedbe izbornog procesa, ali i izbornih rezultata.

Kako su naveli iz HNV-a, visoki predstavnik u BiH započeo je konzultacije s političkim strankama o izmjenama Izbornog zakona kojima bi se trebao regulirati izbor delegata za Dom naroda Federacije BiH iz kantonalnih skupština.

“Prema izvještajima iz nekih medija, razgovara se i o opciji uvođenja praga pri tim izborima čime bi se delegitimirali Hrvati cijele srednje Bosne i to pod izgovorom da im se želi osigurati legitimno predstavljanje. Hrvati od Tuzle, Gradačca, Usore i Žepča do Jajca, Bugojna, Gornjeg Vakufa, Fojnice i Kreševa, ne bi bili adekvatno zastupljeni u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije. Također, potpuno bi bili isključeni Hrvati Bihaćke krajine”, zaključili su u Hrvatskom narodnom vijeću.

Sve zajedno je u suprotnosti s ustavnom odredbom o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda na cijelom teritoriju BiH, kao i preduvjet za stvaranje etničkih izbornih jedinica što bi praktično značilo da glasovi građana na izborima ne bi imali jednaku vrijednost, a što bi naročito pogodilo Hrvate u Federaciji BiH, dodali su još u HNV-u.

“Mi, članovi UO Hrvatskog narodnog vijeća BiH, ohrabrujemo visokog predstavnika u BiH da, unatoč političkim pritiscima sa različitih strana, svoje odluke usmjeri na sprječavanje zloupotreba i blokada prilikom provedbe izbornog procesa, ali i izbornih rezultata. HNV je s drugim nevladinim organizacijama okupljenima u Vijeću za implementaciju Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO, utvrdilo prijedlog izmjena Izbornog zakona koji osigurava ravnopravno građansko i nacionalno predstavljanje građana, naroda i ostalih u zakonodavnim tijelima Federacije BiH. To je model koji ne isključuje građanskim legitimitetom nacionalni legitimitet nego osigurava njihovu ravnopravnu primjenu”, kazali su danas u HNV-u.

Na kraju Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine iskazalo je očekivanje da će biti u prilici izložiti ovaj model u skorom razgovoru s visokim predstavnikom i da će sve buduće odluke sadržavati sve europske principe i standarde kako bi svi građani i narodi bili ravnopravni na cijelom području Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare