Zašto je Ljubić uvjeren u izmjene Izbornog zakona s novim koalicionim partnerima

Vijesti 28. dec 202218:39 8 komentara
N1

Koliko će potrajati dobri odnosi u novoj državnoj koaliciji? Kako će proteći predstojeće izmjene Ustava i Izbornog zakona? Postoje li garancije za legitimno predstavljanje - o kojem je u ekspozeu danas govorila i novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH? Odgovore na ova pitanja tražili smo od Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća HNS-a. Mahom su bili pozitivni - on ne skriva svoju vjeru u nove koalicione partnere. Dok najavljuje nove razgovore, ističe kako su neki od novopečenih partnera bili poprilično konstruktivni na propalim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona u Neumu.

Odmah na početku valja podsjetiti šta je to o izmjenama izbornog zakonodavstva istaknuto u sporazumu o formiranju državne vlasti između HDZ-a, Osmorke i SNSD-a.

Pročitajte kompletan sporazum koji su potpisali Dodik, Nikšić i Čović

“Hitno provesti, a najkasnije u roku od šest (6) mjeseci od uspostave vlasti na svim nivoima, ograničene promjene Ustava BiH i usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH saglasno odluci Ustavnog suda BiH i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Ova mjera uključuje reformu koja će zaštititi kolektivna prava i individualna prava saglasno Ustavu BiH i odluci Ustavnog suda BiH, te u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava (Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i domovi naroda)”.

Ljubić je ubijeđen da će partneri implementirati ovo gore navedeno, a kako kaže biće sigurno “poučeni iskustvom onih koji su potpisali mostarski sporazum a nisu ga implementirali”.

Pitali smo i na koji način će se spomenuto provesti – hoće li se ‘na mala vrata’ vratiti HDZ-ov prijedlog izmjena izbornog zakona koji je jučer bio na kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Hoće li se naći pred Zastupničkim domom i hoće li HDZ za njega imati podršku?

“On će se zbog proceduralnih razloga vjerovatno morati naći pred Zastupničkim domom jer je prošao Dom naroda, međutim, to u ovom trenutku ne bih komentirao. Smatram da će stranke potpisnice nakon formiranja vlasti pristupiti razgovorima i naći rješenje, postoje mnogi modeli. Neke od stranaka koje sada čine Osmorku su bile prilično konstruktivne na razgovorima u Neumu. SDA će plaćati cijenu još dugo vremena”, rekao je Ljubić.

Pitali smo i to da li se za HDZ BiH sada mijenja fokus, s obzirom da je Schmidtovoim izmjenama drugačije uređen izbor delegata u Dom naroda FBiH, da li sada preostaje samo izbor članova Predsjedništva BiH?

Ljubić odgovara – i jedno i rugo ostaje fokus.

Kako kaže – kad je u pitanju Dom naroda FBiH – očekuju se razgovori koalicijskih partnera (Osmorke i HDZ-a). Kada je u pitanju sprovedba odluka Suda za ljudska prava u Strazburu – tu će razgovori uslijediti i sa SNSD-om.

Ne misli ni da je vjera njegovih koalicionih partnera poljuljana ni nakon što su brojni osporavali njihovo glasanje za Marinka Čavaru prilikom izbora rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a zbog sankcija s kojima se suočio.

“Osmorka je danas glasala za Borjanu Krišto, ne mislim ni da je Čavara bio greška. On je pod sankcije došao zbog blokada za koje nije bio odgovoran, ili barem jedini nije bio odgovoran”, izjavio je njegov stranački kolega.

Kojović: Spreman sam snositi odgovornost zbog glasa Čavari

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare