Zbog političkih blokada formiranje Vlade FBiH na čekanju

Vijesti 16. mar 202319:58 0 komentara

Nakon više od pet mjeseci od održavanja Općih izbora u BiH, Vlada FBiH još uvijek nije formirana zbog političkih neprilika. Političkim blokadama u ovom entitetu još uvijek se ne nazire kraj. Koalicija sa državnog nivoa i dalje optimistična.

Trakavica u Federaciji se nastavlja. Visoki predstavnik u BiH održao je sastanak sa rukovodstvom Doma naroda FBiH. Bez izjava za medije na insistiranje Christiana Schmidta. U isto vrijeme sastala se i “Trojka”. Iako ne ide sve po planu, pogotovo u USK, nadaju se najboljem.

“Dobio sam uvjeravanja da ostaju na pozicijama koje smo dogovorili potpisali sporazum, iako ono što je urađeno gore je kontra tog sporazuma, vidjet ćemo kako će se to dalje razvijati dakle pratit ćemo”, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP.

Oteta država je ona u kojoj institucije služe manjoj grupi ljudi, a ne građanima, poručuje Edin Forto i naglašava kako je pred strankama Trojke borba da se institucije vrate građanima kojima i pripadaju.

“Ova grčevita borba za opstankom u institucijama BiH koje su nam kidnapovane u proteklom periodu najbolje pokazuje da ovo više nije borba SDA za ostankom na vlasti, ovo je borba manje grupe pojedinaca za ostankom na slobodi”, kaže Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

Dragan Čović i dalje optimističan. Iako je formiranje Vlade Federacije najavljivao krajem prošle godine smatra da se nije mnogo zakasnilo. Rasplet očekuje početkom narednog mjeseca kada će članovi HDZ-a BiH sjesti u svojih šest dogovorenih ministarskih fotelja.

“Konačan rok za Vladu FBiH je 5 ili 6 travanj. Siguran sam da ćemo udući tjedan imati zajednički sastanak onih koji bi trebali činiti tu vladu. Mi ćemo potpisati jedan dokument o raspodjeli resora i instituacija idemo to implementirati i raditi dalje”, istakao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Resori su davno dogovoreni, saznaje N1, HDZ-u BiH prema dogovoru pripala su ista ministarstva kao prethodnih osam godina. SDP-u osim pozicije premijera, terbalo bi pripasti i Ministarstvo unutrašnjih poslova, raseljenih osoba i izbjeglica, obrazovanja i nauke, rada i socijalne politike. NIP je za sada na poziciji Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta , a Naša stranka je insistirala na Ministarstvu okoliša i turizma , dok bi čak četiri ministarske pozicije kažu naši izvori, trebale pripasti SBIH i NES-u.

Dugoročno rješenje za formiranje vlasti u Federaciji su izmjene Ustava ovog entiteta koje se mogu desiti ili u Parlamentu ili odlukom visokog predstavnika. Postoje i najave za kratkoročna rješenja koja bi utjecala na formiranje samo ove Vlade FBiH na koja su rekli iz Stranke za BiH i NES-a da neće pristati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!