Zbog potencijalne opasnosti na Bistričkom potoku: Upućen urgentni zahtjev RS za inspekcijski nadzor

Vijesti 25. okt 202415:15 0 komentara
N1

Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine pokrenula se priča i o problemu klizišta na Trebeviću u Sarajevu koja bi potencijalno mogla biti opasnost po mještane okolnih naselja ukoliko bi pala veća količina kiše koja bi ih mogla pokrenuti. Sada je upućen inspekcijski nadzor Inspektoratu Republike Srpske zbog potencijalne opasnosti na Bistričkom potoku.

Kako su za N1 rekli iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS) inspektor zaštite i vodni inspektor su 7. oktobra proveli inspekcijski nadzor u vezi sa zasipanjem korita Bistričkog potoka ispod gradilišta na Trebeviću.

“Nadzor je proveden na lokaciji od naselja Boguševac uzvodno kanjonom Bistričkog potoka sa teritorije Federacije do granice Entiteta, na dužini od oko jedan kilometar. Uočeno je značajno suženje i zatrpavanje korita kamenom masom i porušenim stablima koje se nlazi na veoma nepristupačnom i opasnom terenu. S obzirom da se deponija materijala iz građevinskih iskopa koja opasno ugrožava protok Bistričkog potoka, sa izvjesnim posljedicama za naselja nizvodno, nalazi na području drugog entiteta, kantonalni vodni inspektor je informaciju o utvrđenom stanju proslijedio federalnoj vodnoj inspekciji na dalje hitno postupanje”, pojasnili su iz KUIP-a.

Naveli su i to da ih je 10. oktobra ove godine federalni vodni inspektor obavijestio da je prema Inspektoratu Republike Srpske upućen urgentni zahtjev za inspekcijski nadzor.

“Nadalje, kantonalni inspektor zaštite okoliša je informaciju o utvrđenom činjeničnom stanju iz svoje nadležnosti proslijedio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, Međuentitetskom tijelu za okoliš, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, te Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS”, poručili su iz KUIP-a.

Podsjećamo, načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić prije nekoliko dana je održao press konferenciju na kojoj je ukazao na ovaj problem navodeći pritom, između ostalog, da je vidio projekat Trebević Hillsa koji mu je sporan upravo zbog velikog broja objekata te je dodao da se dio Bistričkog potoka koji je u nadlženosti ove općine redovno čisti te da je problem ovaj dio koji se nalazi na području RS.

Nakon pokretanja ove teme alarmirale su se vlasti i iz RS navodeći da će se nakon inspekcijskog nadzora na Zlatištu, dijelu na kojem se gradi Trebević Hills, odlučiti kako dalje postupiti.

S druge strane, ministra komunalne privrede Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak je najavio krivičnu prijavu protiv vlasti Istočnog Starog Grada zbog ovog problema.

Ekipa N1 je sredinom ovog mjeseca boravila na ovom području gdje smo iz zraka snimili kakva je trenutna situacija.

(VIDEO) Pogledajte kako iz zraka izgleda klizište na Trebeviću

Na snimku je prikazana poprilično velika pukotina na livadi koja se nalazi tačno ispod gradilišta i Bistričkog potoka sa desne strane, a pored kojeg se nalazi naselje.

Upravo ta naselja se nalaze u blizini ovog već napuknutog tla i osim Boguševca, prvo naselje koje se također smatra ugroženim su Bostarići, a ispod njih Širokača i mnoga druga.

Trebević zbog Jablanice postao tema: Mještani već imaju pukotine na kućama, a na klizišta se i ranije ukazivalo

Važno je istaći i to da i stručnjaci upozoravaju na to da je padina Trebevića prepuna klizišta. Osim toga, profesori iz ove oblasti su naveli i da je područje cijelog Sarajeva tempirana bomba kako zbog načina gradnje i postojanja velikog broja nelegalnih objekata tako i zbog krčenja šuma i urbanizacije planina.

Također, oglasili su se i iz menadžmenta Trebević Hillsa odakle su poručili da ne krše nikakve propise u gradnji.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!