Zelenski: Odbio sam Macronov prijedlog. Rekao sam “Emmanuele, ne vjerujemo u to”

Vijesti 18. maj 202408:01 0 komentara
REUTERS/Alina Smutko

Predsjednik Ukrajine Volodmir Zelenski kazao je u petak u intervjuu za agenciju France presse da odbacuje ideju o primirju u ratu s Rusijom za vrijeme Olimpijskih igara u Parizu za čime je izrazio želju francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Rekao sam: Emmanuele, ne vjerujemo u to. Zamislimo na trenutak da postoji primirje. Prije svega, ne vjerujemo (Vladimiru) Putinu. Drugo, on neće povući svoje trupe. Treće, (…) reci mi Emmanuel, rekao sam, tko jamči da Rusija neće iskoristiti ovo da dovede svoje trupe na naš teritorij,” ispričao je Zelenski.

“Nismo protiv primirja, nismo protiv kraja rata. Ali želimo pravedan kraj ovog rata. Mi smo protiv primirja koje bi išlo na ruku neprijatelju”, dodao je.

Nekoliko sati ranije, ruski predsjednik koji je otputovao u Kinu implicirao je da se protivi olimpijskom primirju jer je njegovoj zemlji zabranjen pristup Olimpijskim igrama zbog invazije na Ukrajinu.

Macron je kazao da želi “učiniti sve” da za vrijeme Olimpijskih igara u cijelom svijetu vlada olimpijsko primirje. Rekao je da mu je predsjednik Xi Jinping dao podršku početkom svibnja.

Ukrajinski vojnici pucaju iz višecjevnog raketnog sistema Bureviy na položaj u oblasti Donjeck, Ukrajina, 29. novembra. Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda/Serhii Nuzhnenko, preuzeto sa Reutersa

Xi i Putin, koji su se u četvrtak sastali u Pekingu, nisu koliko se zna razgovarali o toj temi.

U intervjuu AFP-u Zelenski je također kazao da Rusija nema sredstava da pokrene novi veliki napad na Kijev. “Nemaju snage za veliku ofenzivu na glavni grad kao što su učinili na početku invazije”, rekao je Zelenski, koji smatra da su Donbas na istoku i Harkiv na sjeveroistoku glavni ciljevi Kremlja.

Ukrajinski je predsjednik naglasio i da njegova zemlja ima samo četvrtinu protuzračnih sustava za obranu koji su joj potrebni i treba još 120 do 130 borbenih zrakoplova F-16 kako bi preotela Rusiji dominaciju u zraku.

Kazao je također kako bi želio da i Kina na neki način sudjeluje na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koju Švicarska organizira u lipnju, bez Rusije.

“Želio bih vidjeti Kinu uključenu u mirovni samit”, rekao je. “Globalni igrači” poput Kine “imaju utjecaj na Rusiju. I što više takvih zemalja imamo na svojoj strani, na strani okončanja rata, rekao bih, to će više Rusija morati računati s tim”, dodao je Zelenski.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!